Patatje

patatmet1000

ubelski: februari 2020

Patatje Met. Het scheelde weinig of deze schlager was een daverende hit geweest. Ik schreef het liedje en zong het kameraad Hans Steenbergen voor. Omdat ik niet kan gitaarspelen en hij wel, zocht hij er passende akkoorden bij op zijn instrument.
witje

De ontstaansgeschiedenis van Patatje Met is een verhaal apart. Met cafetariavakblad Snackkoerier, waarvan ik hoofdredacteur was, wonnen we de prijs Het Beste Vakblad van Nederland. Dat was niet zomaar wat, maar een officiële award van het verbond van Nederlandse tijdschriftuitgevers. Andere genomineerden waren niet-misselijke tijdschriften als Binnenlands Bestuur en Misset Horeca.

Patatjemet96Geldprijs | Enfin, er bleek een fikse geldprijs verbonden aan deze lauwering. Alles opgeteld; 25 duizend gulden. Alle redactieleden kregen een welverdiend bedragje; toen bleef er nog flink wat over. Om te voorkomen dat dit geld bij de uitgeverij met de bonen de pot zou ingaan, bedacht ik een projectje. Met een koor van lezers gingen we een carnavalslied opnemen.

Snacklied | Goed, zo geschiedde. Producer Eddy Owens had er wel trek in. Eddy Owens, je weet wel; betrokken bij liedjes als I Remember Elvis Presley en Ding a Dong van Eurovisionist Teach-In. Met Ouwens bedacht ik een medley van snacksongs; Het Grote Snacklied. Begin 1996 verscheen de singlecd, vlak voor het carnaval. Alle lezers van Snackkoerier kregen een cdtje en het liedje deed het her en der aardig op lokale radiozenders. Het verscheen zelfs op een verzamelcd met skihut-achtige feestliedjes.

Patatjemet97

B-kant | Ter vulling moest er op de singlecd een tweede liedje komen. Dat werd een vlot rijmpje dat ik in een paar minuten bij elkaar schreef, inclusief een melodie die zichzelf opdrong en door mijn hoofd bleef spoken. Patatje Met dus, en een vleeskroket. In de zomer van 1996 werd ik gebeld door Eddy Ouwens. “Door jou heb ik een klotenvakantie gehad,” sprak dandy Eddy, ongetwijfeld lurkend aan zijn lange sigarettenpijpje. “Liep ik op het strand daar in Zuid-Frankrijk, dreinde de hele tijd Patatje Met in m’n kop.”

Hazes | Eddy wist als geen ander dat dit gedrein een goed teken is. Dus bracht hij voor carnaval 1997 Patatje Met opnieuw uit, nu als a-kant van een single. Ik glom van trots als een frikandel met uitjes. Patatje Met werd een hitje in enkele lokale hitlijsten. Het liedje schopte het tot de Nederlandstalige Tipparade. Twee weken lang stond het in de tip 5 tussen liedjes als Lach Toch Nog Eén Keer Naar Mij van André Hazes en Hep Ie Luis? van Hans Kraay jr. Een tip; meer dan een tip werd het niet.

Foto: ubelski.nl

Scroll naar top