Nobel

Ze weten dat ik in Dylan ben. Dus vraagt menigeen het mij. Verwijtend, zo klinkt het soms bijna. Alsof ík de literatuur onherstelbare schade heb toegebracht. “Dylan die de Nobelprijs krijgt, wat vind jij daar nou van?” Mijn antwoord bestaat steevast uit drie wedervragen. “Wat was ruim een halve eeuw het dominante literaire genre?” vraag ik eerst. Sommigen blijven het antwoord schuldig. Dan antwoord ik zelf maar: “De verskunst, de liedkunst.” Daarna vraag ik retorisch “Welk land is veruit de belangrijkste voedingsbodem van de liedkunst?” Ach, dat weet iedereen wel. De Verenigde Staten. Ik laat er tot slot mijn hamvraag op volgen. “Wie is de belangrijkste exponent van de Amerikaanse liedkunst?”

Honderdelfjes zijn columns van 111 computergetelde woorden.
Hier lees je meer honderdelfjes over Bob Dylan.

Foto: Sony Music