Domino’s: “Bezorgers minstens 16 jaar”

Domino's1000 foto Domino's 2020

ubelski: mei 2020

Domino’s Pizza verhoogt de minimum leeftijd van zijn bezorgers naar 16 jaar. Vorige maand is deze grens al ingesteld voor vestigingen die Domino’s in eigen beheer heeft. Per 1 juni hanteren ook de franchisers van Domino’s deze leeftijdsgrens. Domino’s laat weten dat tien procent van de bezorgers momenteel 15 jaar is. 

Dat Domino’s deze maatregel treft, ligt voor de hand. De bestaande wetgeving bepaalt voor jongeren onder de 16 jaar, dat alleen sprake mag zijn van “lichte werkzaamheden”. Bovendien geldt voor 15-jarigen dat ze na 19.00 uur op schooldagen niet mogen werken. Voor werken op zondag moeten de opvoeders expliciet toestemming geven. Hier lees welke wettelijke regels er gelden voor 15-jarigen.

NLVVM | Toch is het besluit van Domino’s ook pikant, gezien haar lidmaatschap van brancheorganisatie NLVVM. De Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers keert zich namelijk tegen het hanteren van 16 jaar als minimale leeftijd voor bezorgers. Hier lees je hoe de NLVVM denkt over deze leeftijdsgrens.

Vakbond | De kwestie rond 15-jarige maaltijdbezorgers kwam begin vorig jaar aan het rollen, nadat een jonge koerier in Utrecht tijdens zijn werk om het leven kwam. Vakbond FNV merkte maaltijdbezorging vervolgens aan als “gevaarlijk werk dat ongeschikt is voor 15-jarigen”. Ook Veilig Verkeer Nederland vindt maaltijdbezorging voor jongeren onder de zestien een te risicovolle bijbaan.

Arbeidsinspectie | De Arbeidsinspectie startte na het ongeval een onderzoek in de branche. Het complete onderzoek onder 178 maaltijdbezorgers is nog niet afgerond. Wel presenteerde de Arbeidsinspectie voorlopige resultaten na onderzoek bij 107 bezorgers: de inspectie stelde één of meer overtredingen vast bij 76 bedrijven. Lees hier de voorlopige conclusie. Onbekend is of de Arbeidsinspecties sancties heeft opgelegd of nog gaat opleggen.

Politiek | Hoewel staatssecretaris Tamara van Ark te kennen gaf er niets voor te voelen, stemde in maart een meerderheid van de Tweede Kamer voor een expliciet verbod op maaltijdbezorging door jongeren tot en met 15 jaar. De kamerleden drongen bovendien aan op een snelle procedure. De staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid zal dus een voorstel moeten voorbereiden.

Forse boetes | Op overtredingen van de Arbeidstijdenwet staan forse boetes. Als werkzaamheden door jongeren niet conform de regels geschieden, kunnen boetes worden opgelegd van minimaal 1000 en maximaal 2000 euro per medewerker per dag aan zowel de werkgever als eventueel de ouders/opvoeders. Hier lees je er meer over.

Risico | Ook nu al lopen maaltijdbezorgers die 15-jarigen aan het werk hebben in zekere zin risico. Dit is bijvoorbeeld het geval als voor werken op zondag geen ouderlijke toestemming is verleend of indien een rechter in een juridische kwestie maaltijdbezorging niet aanmerkt als “lichte werkzaamheden”.

Foto: Domino’s Pizza

mailreactie

  • Scroll naar top