Nevenfuncties

Drie maanden voordat ik geboren werd, bracht Bob Dylan zijn eerste album uit. Twee weken na mijn geboorte gaven de Rolling Stones in de Londense Marquee Club hun eerste concert. In het najaar van 1962 verscheen de eerste track van de Beatles op single. Ik wist in mijn wiegje in Grootegast nog nergens van.

Werd in 1962 mijn muzikale voorkeur ook in één adem door geboren? Geen idee. In elk geval speelt muziek een grote rol, vooral hobbymatig maar ook gedurende enige jaren als vakjournalist. Hieronder tref je een wel erg lange waslijst van nevenfuncties en andere bezigheden. Gelukkig kun je de waslijst zo weer weg klikken. Ik hecht op de één of andere manier nu eenmaal erg aan een soort van compleetheid. Misschien omdat ik bang ben dat ik het anders zelf allemaal vergeet?

PvdA, 2006-2023

Ja, ik heb een speldje wegens een zilveren jubileum als sociaaldemocraat. Kort draaide ik mee in een PvdA-werkgroep in Rotterdam, later werd ik in Winterswijk echt actief. Rooie nevenfuncties: bestuurslid en voorzitter (2006-2010), commissielid (2010-2022), raadslid (2014-2022) en fractievoorzitter (2019-2022). Sinds ik de gemeenteraad in april 2022 vaarwel zei, ben ik secretaris van de afdeling Winterswijk.

Voorjaar 2022 stelde ik de expositie Rood Dorp samen over de arbeidersbeweging en sociaaldemocratie in Winterswijk, samen met de Museumfabriek Winterswijk, biograaf Chrit van Ewijk en PvdA Winterswijk. Oud-minister Bram Stemerdink opende de tentoonstelling met een felrood opvlammend betoog. Uiterlijk bij het 125-jarig bestaan van de plaatselijke sociaaldemocratie in 2026, moet nog ‘t Rode Boekje van Winterswijk verschijnen.

Andere bestuurlijke nevendingen: bestuurslid en waarnemend voorzitter Stichting Luchtfonds, 2018-heden, voorzitter Broodfonds Winterswijk, 2015-2021 én voorzitter afdeling Het Oosten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), 1993-2002.

Straatcampagne op kerstkoopavond

Jurylid, 1993-2023

‘t Was alweer eventjes geleden dat ik achter een jurytafel zat. Januari 2023 was het weer zover: friet proeven! Tijdens de vakbeurs Horecava was ik jurylid van de vakwedstrijd NK Loaded Fries. De plantaardige friet zuurvlees van Frietboutique won.

Dat eetjureren begon in 1993. Met grote regelmaat proefde ik veel belegde broodjes. Andere wedstrijden die me te binnen schieten: Pizza Bakery Trophy (er was een pizza met dropveters en schuimspekkies bij), Beste Kroket van Nederland, Afhaalmaaltijd van het Jaar, Salade Creatief waar de beoordeling door Maarten Spanjer voor de nodige ophef zorgde, De Mooiste Snackvitrine, De Gouden IJsspatel featuring mede-jurylid Emile Ratelband, het Lekkerste Snackmenu, hamburgerbroodjes, de Cafetaria van het Jaar en de Cafetaria Top 100.

Ook onder het oog van televisiecamera’s proefde ik… Ik herinner me een krokettest voor Vara’s Kassa in het gezelschap van Cees Holtkamp, bitterballen, frikandellen en kaassoufflés voor Omroep Gelderland, ketchup voor Kassa, ja zelfs een hele tournee met Kassa’s Eet Team. Acht lange dagen filmen, elk dag een andere stad: zes vanille-ijsjes proeven in Haarlem, zes lekkerbekjes in Scheveningen, zes porties shoarma in Rotterdam, zes kroketten in Arnhem enzovoorts. O ja, een test van Airfryers voor Tros Radar: de enige echte thuisfriteusefriet haalde ik er blind uit.

Als hoofdredacteur van Music Maker jureerde ik decibellen in plaats van kilocalorieën: een singer-songwriter competitie in Nijmegen, de Strijdsong Single Competitie, de Grote Prijs van Zuid-Holland, de Oogst van het Oosten en andere voorrondes van de Grote Prijs van Nederland.

Juryberaad in een bagagehok

Verteller, 1989-2023

Graag deel ik verhalen over hoe het allemaal zo gekomen is. Van uitsmijter tot slordig belegd broodje, van friet tot frikandel, ik kan het niet laten het verhaal erachter te reconstrueren. Maar naast mijn nieuwsgierigheid naar de achtergrond van alledaagse kost, verdiep ik mij in de lokale historie. Deed ik al toen ik nog in Groningen woonde. In 1989 schreef ik Honderd jaar Groningers te Wapen voor de losbladige reeks Als De Dag van Gisteren.

Mijn woonplaats Winterswijk sla ik nu om de oren met historische vertellingen. Het leidde tot boeken over de plaatselijke brandweerzorg, de uitgave Canon van Winterswijk en de expositie Rood Dorp, arbeidersbeweging en sociaaldemocratie in Winterswijk. Daarnaast publiceer ik met regelmaat artikelen in de lokale erfgoedperiodiek Museum Nieuws.

Nadat ik enige tijd een lokale vertelling deed via de rubriek Ooit in Winterswijk bij Radio Slingeland, maakte ik de overstap naar de lokale televisie. Samen met cameraman Henk Nijenhuis neem ik sinds najaar 2020 maandelijks een aflevering op van de rubriek Hier & Toen op RTV Slingeland, nu 1Achterhoek. De levenswandel van een min of meer bekende lokale of regionale persoonlijkheid staat hierin altijd centraal. Gerrit Komrij, poeploopster Tunnekes Gertru, Heleen Kuipers-Rietberg en Piet Mondriaan senior kwamen al aan bod. Mondriaan junior zal zeker en vast nog een keer volgen.

Hier & Toen: vakbondsleider Gerrit Rengelink

Songwriter, 1980-2023

Dadelijk na de middelbare school werd ik zanger in rockbandje The Nose. Voor The Nose en later Pale Dutch & The American Fever schreef ik Engelstalige liedjes. Maar Nederlandse teksten waren vooral mijn ding. Vuilnisroos was mijn eerste moerstaalsong, if my memory serves me well. Voor Otto’s Lotgenoot (1984-1988) schreef ik met kameraad Gert den Toom de liedjes voor de singles Zweten/Gestrande liefde en Stil Spel. Met Blauw Bloed (1994-2001) maakte ik songs voor de album-cd Over de Tijd en de maxisingle-cd Sterk Genoeg. Als Ben Je Sterk Genoeg? verscheen het lied in 2010 op cd als campagnelied van de PvdA Winterswijk.

Mijn carnavalsschlager Patatje Met schopte het in 1997 zowaar tot de Nederlandstalige tipparade. Eddy Ouwens was de producer. Voor twee albums van de Rotterdamse volkszanger Peter Dons schreef ik songteksten, net als voor de cabaretprogramma’s Winterswijks Behang en Viva Winterswijk! samen met Sharon Simon. Bijzondere ervaring: het aanzwellende geroezemoes dat doordringt tot de kleedkamer, terwijl de grote zaal van Theater De Storm volstroomt voor ons optreden.

Zweten, single met Otto’s Lotgenoot

Popjournalist, 1976-2023

Met een interview voor de schoolkrant met zanger Peter Schaap (1976) en een verhaaltje over protestpop voor de NCRV Gids (1979) begon het. Later schreef ik voor popblaadjes als Syncope/Demo (Popburo Groningen), Link (Stichting Popmuziek Nederland) en Gig Direct Music Magazine. ‘t Was allemaal hobby. Popjournalist was mijn professie toen ik hoofdredacteur was van Music Maker, van najaar 2000 tot eind 2005.

Geschreven muziekboeken: boekblad Popband 50 (2003), boek Altijd Drummen (2008), manuscript Bob Moog, a synthesizer pioneer (2011). Verschillende bijdragen leverde ik aan het lokale naslagwerk Popmuziek in Winterswijk, 2009. In 2024 verschijnt mijn boek De Eeuw van Bob Dylan: februari 2023 gaf ik er al een lezing over. Basis van het boek zijn de Dylanterieën, korte columns, die ik eerder schreef voor het blog van Dylankenner Tom Willems.

Net als velen, ben ik gek op lijstjes. Ik stelde de Gas Charts samen, de top 40 van Groningse popsingles en popalbums, gekozen door Groningse popmuzikanten, 1988. Ander lijstjesfetisjisme: de Rode Lijst, top 2000 van liedjes met een boodschap (met Bernhard Harfsterkamp, 2012) én de Wenterspop Top 100 van de Winterswijkse popmuziek, 2019.

Herman Brood: “Venijn moet het zijn”

Foto’s: met Marco Borsato in De Kuip in 2001 op een foto die Koos Groenewold maakte. Ik schreef een achtergrondverhaal voor Music Maker over Borsato’s optredens in het Feyenoordstadion. De foto van het Eet Team van Vara’s Kassa is gemaakt door Ron Jansen. In 1981 interviewde ik Herman Brood vlak voor een concert in De Brinkhoeve in Roden voor ons Groningse tijdschrift Coctail. Johan van de Garde maakte de foto.

Ontdek meer van ubelski

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder