Horecabezoek: 41 procent heeft er zin in

Consument1000 shutterstock_132050735

ubelski: mei 2020

Staat de Nederlandse consument te trappelen van ongeduld om weer uit eten en drinken te gaan? Onderzoek levert tegenstrijdige cijfers op. Uit een poll van het Algemeen Dagblad blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders een afwachtende houding aanneemt.

Diningcity publiceerde vorige week eclatante cijfers van eigen onderzoek onder circa 12 duizend consumenten. De organisator van de Nationale Restaurant Week stelt op grond hiervan: “82,4 procent van de Nederlands wil na versoepeling van de lockdown graag weer een restaurant bezoeken.”

Weinig trek | Volgens Diningcity heeft 6,9 procent van de Nederlanders nog weinig trek om uit eten te gaan. Het platform meldde bovendien dat consumenten in ruil voor een korting graag bereid zijn vooraf hun rekening te betalen.

41 procent heeft zin | Algemeen Dagblad deed een peiling die een ander beeld te zien gaf; de poll heeft betrekking op de gehele horeca. Ruim 24 duizend reageerden op de volgende stelling: “Ook al gaat de horeca open, mij zien ze daar voorlopig niet.” 59 procent van deelnemers aan de poll onderschrijft de stelling; deze groep wil dus [voorlopig] de horeca mijden. 41 procent van de lezers is het oneens met de AD-stelling en staat wel open voor een snel horecabezoek.

Verklaring | Het verschil tussen de percentages van Diningcity en het AD is mogelijk te verklaren door hun populaties. Diningcity richt zich op de doelgroep van fervente restaurantbezoekers. De achterban van een dagblad als het AD is wellicht de gemiddelde, maar wat oudere Nederlander. Bovendien richt het eerste onderzoek zich exclusief op restaurants en de AD-poll op de gehele horeca.

Millenials shutterstock1000

Toeristen | Zeker is in elk geval dat extra inkomsten van buitenlands toerisme vrijwel geheel uitblijven. Vorig jaar bezocht een recordaantal buitenlandse toeristen ons land; voor het eerst kwam hun aantal boven de 20 miljoen. Vooral de horeca in de Randstad zal aan den lijve de gevolgen ondervinden van uitblijvend buitenlandse toerisme.

Binnenland | De algemene verwachting is, dat het komende seizoen meer Nederlanders dan normaliter in eigen land op vakantie zullen gaan. Dat kan zorgen voor extra horeca-klandizie. Het lijkt echter een illusie dat een groei van het binnenlands toerisme (vorig jaar circa 24 miljoen binnenlandse vakantiegangers) de gederfde inkomsten van buitenlandse toeristen zal kunnen goed maken.

Record | Rond de tijd dat de lockdown van kracht werd, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek [CBS] dat ons land nu [cijfers: januari 2020] een recordaantal horecabedrijven telt. Er zijn 32.900 eetgelegenheden en 10.200 cafés in ons land. Inclusief hotels, andere logiesverstrekkers en cateraars gaat het opgeteld om 68.700 vestigingen. Met name in de grote steden van ons land, nam het aantal eetgelegenheden de afgelopen jaren enorm toe. Ons land telt dus vele duizenden relatief nieuwe eetgelegenheden; jonge bedrijven met in het algemeen weinig reserves.

Foto’s: Shutterstock

mailreactie

  • Scroll naar top