Hotels: grotere rol in foodservice

Hotels1000 shutterstock_189084500

ubelski: mei 2020

Hotels spelen zich tijdens de lockdown met opmerkelijke initiatieven in de kijker bij de consument. Nu het internationaal toerisme vooralsnog uitblijft, zullen hotels een belangrijker rol gaan spelen in de vaderlandse foodservicemarkt.

Hotels vallen niet onder de gedwongen sluiting die sinds half maart van kracht is voor de vaderlandse horeca. Wel geldt als beperking dat van de restaurants in hotels alleen gebruik mag worden gemaakt door gasten die overnachten. Hoewel de afgelopen weken enkele hotels failliet gingen, heropenden ketens als Fletcher en Eden Hotels na enige weken van sluiting reeds hun vestigingen.

Van der Valk | Hotels focussen nadrukkelijker op foodservice. Nederlands grootste horecaconcern Van der Valk ontwikkelde merken als Valk Thuis en Valk To Go. Veertien vestigingen verkopen onder het Valkthuis-logo gerechten uit eigen keuken die de consument kan afhalen of laten bezorgen. Negen Van der Valks bezorgen daarnaast feestbuffetten aan huis met het oog op Moederdag of andere feestdagen.

Valk Drivevierk Thru foto de CantharelBezorging | Helemaal nieuw zijn deze disciplines overigens niet voor het hotelconcern: De Cantharel bij Apeldoorn begon twee jaar geleden al met bezorging onder de noemer Valk Vers. Deze vestiging neemt nu opnieuw het voortouw. De Cantharel opende bij haar restaurant de Valk Drive-Thru. Het aanbod bestaat uit warme burgersandwiches, gekoelde gerechten en ready-to-eat-maaltijden.

Foodtruck Drive | Een bijzonder evenement vindt verder vrijdag 15 mei plaats bij Van der Valk in Wolvega. Samen met restaurant Jan Smink in de Friese plaats, houdt Van der Valk het Foodtruck Drive-Through Festival. Met de auto kan de consument rijden langs vijf foodtrucks die gerechten verkopen en er is een foodtruck die drankjes aanbiedt. De capaciteit is maximaal 500 auto’s; volgens kok Jan Smink heeft de gemeente Wolvega al toestemming verleend.

Dineren en werken | Ook andere hotels namen nieuwe initiatieven; er zijn er die kamers omtoveren tot plekken om privé te kunnen dineren. Dit doet bijvoorbeeld Mercure Tilburg. Terwijl op de kamers in intieme kring wordt gegeten, toont het interne TV-kanaal live-streams van de verrichtingen in de keuken.

Verbod | Overigens is dit niet in alle regio’s toegestaan; zo stak de veiligheidsregio Drenthe een stokje voor een soortgelijk aanbod van een hotel in Emmen. Ook in andere delen van het land zijn initiatieven [zoals diner- en slaaparrangementen] verboden door de burgemeester en de veiligheidsregio. Verder maakt de term staycation opgang. Staycation, afgeleid van vacation, is overgewaaid uit de VS. Het staat voor een korte [hotel]vakantie in de eigen woonplaats of dadelijke omgeving.

Daarnaast zijn er hotels die kamers aanbieden als alternatieve werkplek voor mensen die het thuiswerken beu zijn. Inmiddels zijn er zelfs al enkele webplatforms die optreden als intermediair tussen de thuiswerkers en de hotels die werkkamers aanbieden.

Hotels en food | De initiatieven op het gebied van foodservice tijdens de lockdown staan niet op zichzelf. De afgelopen tien jaar gaven veel hotels hun restaurantconcepten een impuls. In de grote steden herschikten hotels hun eetformules zodanig dat de drempel voor externe restaurantgasten lager werd.

Nadrukkelijker dan voorheen onderscheiden hotels zich met topchefs, eigentijdse keukens, arrangementen voor alle eetmomenten en culinaire events. Bij gebrek aan toeristen, zullen hotels zich de komende tijd nog prominenter profileren op de vaderlandse foodservicemarkt.

Foto’s: Shutterstock en Van der Valk

  • Scroll naar top