Afhalen bij helft van de restaurants

Pizza1000 delivery shutt

ubelski: maart 2020

De horeca-lockdown geeft het afhalen en bezorgen van restaurantmaaltijden een enorme impuls. In de weken na het ingaan van de corona-regels, steeg het aandeel restaurants met afhaalgerechten van 33 naar 50 procent. Aldus onderzoek van bureau Datlinq.

Een week voordat de lockdown van kracht werd, boden 17.000 eetgelegenheden in ons land afhaalservice. Inmiddels zijn dat er dus vele duizenden meer.

Restaurantbezoek | Het bezoek aan restaurants nam in de eerste week van de lockdown vanzelfsprekend dramatisch af. Het ging omlaag van 5 miljoen naar 3,2 miljoen. Aangezien niet ter plekke meer gegeten kan worden, gaat het in alle gevallen om consumenten die gerechten komen afhalen.

Stijging bezorging | Daarnaast nam het aantal online en telefonisch bestelde restaurantmaaltijden sterk toe. Datlinq: “Het percentage Nederlanders dat online of telefonisch een avondmaaltijd bestelde, lag in week 12/13 op 4,8 procent. In dezelfde periode in 2019 was dit 2,7 procent.”

9000 bezorgrestaurants | Voordat de lockdown van kracht werd, telde Nederland ruim 9000 eetgelegenheden die gerechten thuis bezorgen. Aangezien dit maar circa 20 procent is van de totale restaurantbranche, voorziet Datlinq een sterke groei van het aantal bezorgende eetgelegenheden in het verloop van de lockdown.

Nieuwe bezorgers | Platform Thuisbezorgd.nl meldde gisteren dat zich tot 23 maart 2000 nieuwe eetgelegenheden registreerden als bezorgend horecabedrijf. Hiermee komt het totale aantal in ons land dus zeker op ruim 11.000.

Regionale spreiding | Met een kaartje van Nederland toont Datlinq op zijn website de cijfers van het aantal bezorgende restaurants per gemeente. In de grote steden houdt 31 tot 33 procent van de eetgelegenheden zich bezig met delivery. Rotterdam (36,9 procent) en Utrecht (37,1 procent) zijn de uitschieters.

Uitschieters | Er zijn enkele kleinere plaatsen waar het aandeel boven de 50 procent ligt, zoals Diemen met 52,4 procent. Overigens: met restaurants doelt Datlinq op alle eetgelegenheden in ons land; dus naast reguliere restaurants tevens cafetaria’s, lunchrooms en aanverwante foodservice-bedrijven.

Lees hier meer

Foto: Shutterstock

  • Scroll naar top