Koffiestrijd

Koffieverkoop buitenshuis wordt in Europa meer dan ooit een strijd der titanen. De inzet is dan ook enorm, namelijk tientallen miljarden koppen koffie die Europeanen jaarlijks drinken in de horeca, bij tankstations en op het werk. Nederlanders alleen al drinken 5,4 miljard koppen koffie buitenshuis, Belgen ruim 2 miljard.

De Coca-Cola Company werd met de overname van het Britse Costa Coffee [beide Co-Co, what’s in a name?] vorig jaar in één klap een dominante koffiepartij. Costa Coffee is immers de grootste quickkoffie-keten van Europa. Aangezien het merk in veel Europese landen nog niet present is, zijn de groeipotenties enorm.

Coca-Costa op werk | Bovendien heeft Coca-Cola nog een tweede zware loot aan de koffiestam. Enkele jaren geleden introduceerde het bedrijf het merk Chaqwa-automatenkoffie voor bedrijven. De business-to-businessmarkt, koffie op het werk, bepaalt het leeuwendeel van de koffieconsumptie buitenshuis. De verwachting is dus dat Coca-Cola Chaqwa zal omkatten naar Costa. 

Amerikaans trio | Coca-Costa is natuurlijk niet de enige grootmacht in de koffie-out-of-home-markt. Wel is frappant dat de top 3 van koffieketens in Europa nu helemaal bestaat uit grote Amerikaanse merken. Naast Coca-Costa, zijn dit Starbucks en McCafé van McDonald’s. Starbucks vermarkt zijn merk al volop in supermarkten, tankstations en met beperkt succes op de werkplek.

Coca-Cola kansrijk | Echter: Coca-Cola heeft verreweg de beste papieren voor groei buitenshuis. Met zijn automaten voor frisdranken, waters en sapjes is het bedrijf immers al volop present op cateringlocaties, in bedrijven en in openbare gebouwen. In juni van dit jaar wierp de Coca-Costa synergie de eerste zichtbare vruchten af met de introductie van drie smaken Costa Coffee in frisdrankblikjes.

Markt te winnen | Op dit gebied hebben Starbucks en zeker McCafé nog een markt te winnen. Starbucks wil zijn groei in een aantal Europese landen in elk geval versnellen door het beheer van het merk over te laten aan de Mexicaanse grootmacht-franchiser Alsea. Vraag is echter of Starbucks en McCafé het aandurven om hun kernactiviteit, quickservice on the go, te verbreden naar andere cateringlocaties en de werkplek van hun klanten.

Succesgarantie? | Overigens is de overname van Costa Coffee voor de Coca-Company zeker geen vanzelfsprekende garantie voor succes. In Nederland zagen we een soortgelijke overname in het klein. Acht jaar geleden nam Neerlands bekendste koffiebrander Douwe Egberts quickkoffie-concept Coffee Company met zijn 36 vestigingen over. Van zichtbare synergie is sindsdien geen sprake en van significante groei van Coffee Company op de buitenshuismarkt evenmin.

Top 5 koffieketens van Europa naar aantal outlets

Costa Coffee 2923
Starbucks 2611
McCafé 2352
Greggs 956
Tchibo 818

Bron: Statista, Foodservice Europe 2018.