Zweten

Zweten1000

ubelski: mei 2020

Deejay Hubert van Hoof draaide hem destijds als eerste dj. Op Radio 3. Of heette 3FM zelfs nog Hilversum 3 toen? Het zou zomaar kunnen. Van Hoof beloonde onze single beloonde trouwens met drie sterren in zijn singlerubriek in Oor.

Drie sterren; dat was trouwens helemaal niet zo gek. Als ik het mij goed herinner, hadden de nieuwe 45-toerenplaatjes van The Cure en Neil Young er zelfs minder. Een rubriek waarin singles werden besproken; ja dat had je toen allemaal nog. We spreken 1987 en dat is dus best het millennialmensenleven geleden.

Otto's Lotgenoot, single hoezenTelefoonnummer | O ja. Gert en ik mochten ook opdraven in het programma van Henk Westbroek; Popagenda heette dat volgens mij. Een kort interviewtje via de telefoon; de vaste telefoon met een kiesschijf. Aan het einde mocht je dan steevast het telefoonnummer noemen waar je bereikbaar was. Je verwachtte dat je blauw werd gebeld, maar er belde gewoon echt helemaal niemand.

Henk Otto | Heel veel later, misschien wel nadat het derde millennium al was afgetrapt, trof ik Henk Westbroek nog eens. Hij herinnerde zich mijn bandje Otto’s Lotgenoot nog. “Ook omdat mijn tweede naam Otto is. Maar ik vond het gewoon een lekker liedje, Zweten toch?” vroeg Henk Otto Westbroek.

Op 21 | Weet je dat liedje op de 21ste plek stond in de Groninger single top 40 aller tijden? Nothing Goin’ On In The City van White Honey stond op de eerste plaats. Op twee: Come On van de New Adventures. Drie: Herman Broods Still Believe. Maar dan hebben we het dus wel over 1988; het aantal Groningse bandjes en acts dat singeltjes of zelfs albums uitbracht, was nog best gering.

Briefkaartjes | Trouwens. Die top 40, de Gas Charts, was mijn eigen initiatief. Onder de paraplu van het Popburo Groningen mocht ik hem samenstellen. Je moest, geloof ik, briefkaartjes sturen met jouw favoriete singles. Er keek iemand over mijn schouder mee of het goed zat met de eindtelling; vanzelfsprekend had ik de nodige mensen aangemoedigd om een stem uit te brengen op Zweten.

Foto: Shutterstock

  • Scroll naar top