Plantaardigheid blijft de trend zetten

Vegan Bamboo Bar-Sate-Salade

ubelski: april 2020

De trend richting een plantaardiger voedingspatroon zet door. Vorig jaar beleefde vleesloos eten en vleesminderen zijn doorbraak in de foodservice. Onduidelijk is nog in hoeverre de corona-uitbraak de trend nu zal versnellen. Immers: net als bij veel andere uitbraken is er een directe link met de consumptie van vlees.

Een recent onderzoek onder 7300 Nederlandse consumenten voor de Smart Food Monitor geeft de huidige stand van zaken weer. Vijf miljoen Nederlanders, ofwel 36 procent van de bevolking, eet géén of slechts af en toe vlees.

Vrouwen en mannen | Nog altijd zijn vrouwen aanmerkelijk kritischer jegens vlees dan mannen. Het aandeel vleesminderaars ligt bij de vrouwen 14 procent hoger dan bij de mannen. “Ik eet heel af en toe vlees,” zegt 43 procent van de Nederlandse vrouwen. Bij de mannen ligt dit percentage op 29 procent.

Omdraaien van de norm | Niet alleen de horeca, maar zeker ook in de institutionele catering neemt de belangstelling voor plantaardige voeding toe. Eerder dit jaar trok een gedragseconoom van de Tilburgse universiteit de aandacht met haar pleidooi om de norm om te draaien.

Cateraars | “Niet vegetariërs moet worden gevraagd wat hun eetwensen zijn, maar deze vraag moet juist worden gesteld aan vleeseters,” aldus de gedragseconoom. Inmiddels hanteren cateraars van enkele gemeenten, universiteiten en waterschappen deze omgekeerde norm in de praktijk.

Min 20 procent vlees | In het Verenigd Koninkrijk gaat de institutionele catering nog een stapje verder. Zowel cateraars als producenten bezegelden deze maand een overeenkomst om de vleesconsumptie drastisch te beperken. In ziekenhuizen, universiteiten en bij onderwijsinstellingen zal het vleesaanbod op menukaarten met 20 procent worden teruggebracht. 

Vegan concepten | Ondertussen blijft het aantal vega-formules in de Nederlandse horeca verder toenemen. Zo opende in Utrecht op het foodplein tussen het station en winkelcentrum Hoog Catharijne onlangs de Vegan Bamboo Bar de deuren. Het nieuwe concept speelt met heldere openingstijden, een assortiment voor elk eetmoment én een speciale tegoedbon alert in op de horeca-lockdown.

Bekijk hier de website van Bamboo Vegan Bar

Foto: Bamboo Vegan Bar  

 

 

 

 

 

 

  • Scroll naar top