Prijsstijging verwacht per 1 juni

Betalen1000 shutterstock_722233060

ubelski: mei 2020

Er wordt druk over gespeculeerd: de verwachte prijsstijgingen in de Nederlandse horeca na de heropening per 1 juni. De maatregelen in het kader van social distancing brengen immers meerkosten met zich mee, terwijl het aantal beschikbare zitplaatsen in restaurants en op terrassen drastisch daalt.

Jacco Vonhof gaf in het programma WNL Op Zondag aan begrip te hebben voor de verhoging van prijzen in de horeca. “Het aanbod was immers voorheen groter,” aldus de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB Nederland.

Laurens Meijer | Ondernemers als Laurens Meijer [Meyer Beheer, 50 horecabedrijven, franchiser Burger King] en Riad Ferhat [20 zaken in Amsterdam] zinspeelden op prijsverhogingen. Meijer stelt dat aan prijsverhogingen niet valt te ontkomen als de overheid de steunmaatregelen niet verbetert. Ferhat roept de gemeente Amsterdam terrassen royaal de ruimte te geven om uit te kunnen breiden. Hij zegt: “Met 30 procent bezetting, zou je voor een biertje meer dan tien euro moeten rekenen. Maar daar zit natuurlijk niemand op te wachten.”

Media | Journalist economie Peter de Waard schreef in De Volkskrant: “Het zal niemand verbazen als een Heineken 0.0 en cappuccino op het terras flink in prijs worden verhoogd. Maar het is natuurlijk gewoon een kwestie van vraag en aanbod.” In het entertainmentprogramma Shownieuws ontstond onlangs ophef over het prijsbeleid van The Harbour Club in Vinkenveen. Het restaurant hanteert naar verluidt per 1 juni bij reservering een minimale prijs van 150 euro per couvert.

Dynamische prijzen | ABN Amro’s retail- en leisure-econoom Paul Metzemaker gaf in vakblad Misset Horeca eerder al aan dat hij voor de horeca toekomst ziet in dynamische beprijzing. De prijs ligt dan op drukkere dagen en/of drukkere tijdstippen hoger dan op dagen en tijden dat de animo van klanten minder groot is.

CBS-index | De horeca behoorde de afgelopen jaren tot de branches waar de prijzen het snelst zijn gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek [CBS] gaf in maart nog een prijsindex af van 113,78, waarbij 2015 [index 100] het vertrekpunt is.

Kostenstijgingen | De horeca had voor de corona-uitbraak al te maken met stijgende personeelskosten; zoals de effecten van een nieuwe cao, de recente gevolgen van de wet Arbeidsmarkt In Balans en hogere minimumlonen. Daarnaast stegen de kosten van de inkoop en hebben maatregelen op het gebied van energie en duurzaamheid de lasten verzwaard. De lasten van de corona-crisis komen hier dus nu nog bij.

Foto: Shutterstock

mailreactie

  • Scroll naar top