Vluchtelingen

zilveruien1000

ubelski: maart 2020

Joden die Oost-Europa in de zeventiende eeuw ontvluchtten brachten ons het zuur. Via straathandel in Amsterdam verrijkten ze onze keuken met zure augurken, zure lever, zilveruitjes, Amsterdamse uien. Zelfs friet is misschien Joods. Nederland maakte er op grotere schaal kennis mee in de Eerste Wereldoorlog. Een miljoen Vlaamse oorlogsvluchtelingen vonden hier onderdak. Nederlandse huishoudens vingen hen op. Als dank lieten de oorlogsslachtoffers ons de geneugten van gefrituurde aardappelstangen proeven. Nederlands-Indische kookvrouwtjes introduceerden hier de Chinees-Indische keuken, nadat ze door opstand hals over kop Indonesië moesten verlaten. Zonder kookvrouwtjes geen rijsttafel, babi pangang of nasibal. Ach, Ik kan zo wel even doorgaan. Ja, vluchtelingen gaan bij ons dagelijks volop over de tong.

Honderdelfjes zijn columns van 111 computergetelde woorden
Hier koop je een bundel met 111-jes over eten en drinken

Scroll naar top