Vapiano, Pret en Quotidien wankelen

Vapiano1000 foto PR

ubelski: april 2020

Drie bekende Europese foodservice-concepten kampen met serieuze problemen. Het Duitse Vapiano wankelt, terwijl ook Pret a Manger (UK) en Le Pain Quotidien (België) in zeer zwaar weer verkeren, mede maar niet alleen als gevolg van de coronacrisis. In alle drie gevallen gaat het om foodservice-formules die voor menig conceptbouwer in de branche een lichtend voorbeeld waren. 

Het moederconcern van Vapiano in Duitsland verkeert in surseance. Al kort na het uitbreken van de corona-crisis vroeg het franchisemerk met wereldwijd circa 180 restaurants uitstel van betaling aan. Op zijn hoogtepunt had Vapiano, najaar 2002 gestart in Hamburg, cira 230 restaurants in 33 landen.

Elf vestigingen | Inmiddels is aan Vapiano Nederland eveneens uitstel van betaling verleend; een verzoek hiertoe werd 22 maart al bij de rechtbank ingediend. Elf vestigingen heeft het restaurantmerk in ons land; de vestiging Eindhoven valt vooralsnog buiten de maatregelen.

Bijstellen formule | De eerste Nederlandse vestiging opende voorjaar 2007 in Den Haag. Inmiddels zijn veel grote steden voorzien. Drie jaar geleden opende in Groningen een vestiging met 470 zitplaatsen. Nog groter was de vestiging [531 zitplaatsen] die in 2018 opende op Hoog Catharijne onder auspiciën van HMSHost. Daar introduceerde Vapiano tevens een takeaway. Tegenvallende resultaten noopten al snel na de opening tot het bijstellen van de formule.

Pret a Manger, foto HMSHost

Pret a Manger | De Britse food to go en sandwich-formule Pret a Manger kampt eveneens met veel turbulentie. Pret is naarstig op zoek naar investeerders om te overleven. Pret heeft volgens het management snel 100 miljoen euro nodig om op de huidige crisis te kunnen anticiperen. Vrijwel alle Prets in Engeland waren de afgelopen weken gesloten; recent opende een beperkt aantal vestigingen in de buurt van ziekenhuizen weer de deuren.

Veggie Pret | Wereldwijd heeft Pret, opgericht in 1986, ongeveer 500 outlets. De afgelopen jaren opende de formule onder de naam Veggie Pret tientallen biologische en vegetarische vestigingen in de grote steden. In het VK nam het aantal Prets zodoende in enkele jaren toe van bijna 300 naar bijna 400. De eerste Pret van ons land kwam in 2018 op Utrecht CS uit de startblokken, onder de paraplu van travelcateraar HMSHost. Eind vorig jaar sloot deze Pret alweer vanwege tegenvallende resultaten.

Pain Quotiendien PR

Le Pain Quotidien | Het Belgische bakery- en konditorie-concept Le Pain Quotidien, in 1990 begonnen in Brussel, kende voor de corona-uitbraak al moeilijke jaren. Dit resulteerde in bezuinigingen, saneringen en sluitingen, onder meer in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Starbucks | Om een faillissement te voorkomen, is Le Pain Quotidien druk doende zijn Britse activiteiten af te stoten. Enkele jaren geleden had Starbucks belangstelling voor het Belgische concept; tot een overname kwam het toen echter niet. Le Pain Quotidien had op zijn toppunt 270 outlets in 21 landen; daarvan zijn na de sanering nog ongeveer 200 over. In ons land is het merk te vinden in Amsterdam en Amstelveen.

Foto’s: Vapiano, Le Pain Quotidien en HMSHost

  • Scroll naar top