Virus-lockdown: miljarden in de min

corona 1000 shutt

ubelski: april 2020

De update van minister-president Mark Rutte bevatte deze week geen goed nieuws voor de horeca. In elk geval tot en met de derde week van mei zal, zoals het zich nu laat aanzien, geen sprake zijn van meer armslag voor restaurants.

Update: vrijdag 24 april 2020

Afhaalmaaltijden, bezorgmaaltijden, buffetverkoop en dienstverlening via de drive through. Meer mogelijkheden heeft de horeca vooralsnog niet. Mocht er in de loop van mei of juni onverhoopt toch meer vrijheid komen voor de horeca, dan nog zal de beperking van de anderhalve-meter-samenleving zich doen gelden. Dit betekent: een drastisch lagere bezetting voor eetgelegenheden met zitplaatsen.

De onderstaande marktbeschouwingen uit verschillende bronnen geven een indruk van de impact die de horeca-lockdown heeft of kan hebben.

FSIN: min 41,5 procent | FoodService Instituut Nederland (FSIN) voorziet de horeca en aanverwante foodservicebedrijven sinds het uitbreken van de lockdown met enige regelmaat van update-scenario’s. De laatste update: foodservice als geheel zal in 2020 een omzetdaling kennen van 7,1 miljard euro. Ter oriëntatie: de totaalomzet bedroeg in 2019 circa 22,3 miljard euro.

Binnen foodservice zal de traditionele horeca de zwaarste klappen te verduren krijgen: 41,5 procent van omzet vloeit weg naar de taxatie van het FSIN. Het FSIN stelt verder: “De gemakshoreca (snackbars, pompshops en quick service restaurants) levert 1,7 miljard euro in. Het bezorgen van zowel levensmiddelen als maaltijden groeit naar 4,6 miljard euro, een stijging van 20,4%.”

Lees hier meer

coronabeeld

Min 2,9 miljard euro | Bureau Van Spronsen & Partners publiceerde een dossier over de horeca-lockdown. Het adviesbureau schetst verschillende scenario’s. “Als we uitgaan van een totale jaaromzet in de horeca van 2019 van circa 28 miljard (voorlopige cijfers op basis van index CBS) en de normale tijdspreiding (verdeling omzet over de maanden van het jaar) dan dreigt een omzetverlies over de periode van 16 maart tot eind april in de horeca van circa 2,9 miljard euro.”

“Mocht ook in de maand mei sprake zijn van een lockdown voor de horeca dan loopt het omzetverlies op tot circa 5,8 miljard euro in 2020.”

Lees hier (pdf) meer

ABN: min 74 procent | ABN Amro Insights gaat er in zijn berekening vanuit, dat de huidige lockdown tot en met zeker 12 mei zal duren en daarna verlichting optreedt. Op deze basis en gegevens over de eerste maand van de lockdown, meldt ABN Amro: “In de afgelopen weken verdubbelde het aantal onlinebestellingen bij restaurants ten opzichte van 2019. Deze stijging weegt echter niet op tegen de daling (-74 procent) van uitgaven in de traditionele horeca.”

Lees hier meer

Kleine buffer: 68 procent | Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland voerde onderzoek uit onder haar leden. Hieruit blijkt, aldus KHN, dat één op de tien ondernemers nu al (half april) aangeeft niet meer te beschikken over buffers. KHN: “Een kwart zegt het nog maximaal een maand uit te kunnen houden en een derde denkt het nog maximaal twee tot drie maanden uit te kunnen zingen.” Opgeteld betekent dit dat 68 procent van de leden over maximaal drie maanden aan reserves beschikt.

Lees hier meer

Bier: min 36 procent | In de eerste maand van de lockdown van de horeca (15 maart tot en met 14 april) is de bierverkoop gedaald met 36 procent. Dat meldt de organisatie Nederlandse Brouwers, de belangenclub van de grotere brouwers van ons land.

Bij kleine, onafhankelijke brouwers is het leed nog groter. Belangenorganisatie Craft meldt, na een rondgang langs de leden, omzetdalingen van gemiddeld 70 procent met uitschieters tot 90 procent. Het aantal kleinere brouwerijen van ambachtelijke speciaalbieren nam in ons land de laatste jaren sterk toe. Veel bedrijven zijn dus relatief jong en beschikken over beperkte buffers.

Nederlandse Brouwers: lees hier meer | Craft: lees hier meer

Foto: Shutterstock

  • Scroll naar top