Vleesschaarste speelt Wendy’s parten

Wendy1000 shutterstock_1669034869

ubelski: mei 2020

De Amerikaanse keten Wendy’s heeft in een aantal vestigingen zijn kernproduct hamburgers van het menu moeten schrappen. Reden: vleesschaarste. Volgens businessplatform Bloomberg is Wendy’s online naarstig op zoek naar rundvlees.

Update: woensdag 6 mei

Circa duizend van de 5500 Amerikaanse vestigingen van Wendy’s zouden volgens een marktanalyse geen hamburgers of andere vleesgerechten beschikbaar hebben voor verkoop. Lees hier het bericht hierover op QSR Web.

De toevoer van vlees in de VS hapert al enkele weken. Reden: veel slachthuizen zijn gesloten. De vleesindustrie heeft vooralsnog geen antwoord op de afstandseisen tijdens de corona-crisis: aan de lopende band staat personeel schouder aan schouder te werken. Twaalf grote slachthuizen zijn om deze reden gedwongen gesloten. Eerder was al sprake van tekorten aan varkensvlees.

Donald Trump | President Donald Trump tekende nog enkele dagen geleden een decreet om de vleesindustrie meer armslag te geven. Hij deed dit in het kader van de zogenaamde Defense Production Act, waardoor hij als president lokale en regionale regelgeving, zoals de sluiting van slachthuizen, kan passeren.

Langere termijn | Omdat het vlees in de VS en Canada maar beperkt kan worden verwerkt, zijn er veeboeren die hun dieren ruimen. Als dit op grote schaal gebeurt, kan dit ook op de langere termijn doorwerken in de keten. Hoe de wereldmarkt zich zal ontwikkelen, is nog de vraag. Ook China vreest [opnieuw] gebrek aan vlees. Als gevolg van massale varkenssterfte, kampte het land de afgelopen jaren al met grote tekorten aan varkensvlees.

Oogst van land | De gestokte vleesaanvoer staat niet op zichzelf. Ook in Europa worden problemen verwacht met de aanlevering van grondstoffen. Zo is de tuinbouw bezorgd of er voldoende mensen beschikbaar zijn om de oogst van het land te halen. In ons land en andere Europese landen, wordt dit werk vooral gedaan door Oost-Europeanen, maar die zitten door corona gedwongen thuis in hun eigen land.

Cijfers | Wendy’s is na McDonald’s en Burger King in omvang de derde Amerikaanse burgerketen. De formule, opgericht in 1969, heeft wereldwijd 6700 restaurants.

Foto: Shutterstock

  • Scroll naar top