Honderdelfje, column van 111 woorden.
In de restaurantkeuken tref je minder vaak dikke koks. Van oudsher was hij juist een bekende verschijning, de overwichtige keukenchef. Suikerziekte was voor chefs doorgaans een beroepsziekte. Maar koks zijn slanker, nu de zware roomsauzen en roux’ passé zijn. “Het is tegenwoordig allemaal lichtvoetig, fris en verfijnd. Met een vrouwelijke toets.” Zegt smaakmaker Hans van Triest mij in zijn culinaire domein Kerckebosch in Zeist. Zelf heeft Van Triest geen grammetje teveel. Eén van zijn leermeesters was Cas Spijkers. Spijkers was de spreekwoordelijke goedlachse Bourgondiër met een bollende buik. Met een weemoedige glimlach herinnert Van Triest zich een les van zijn leermeester. “Spijkers zei altijd dat magere koks niet te vertrouwen zijn.”
Nog een honderdelfje: Generatie Nix
Deze foto van Cas Spijkers met snackchef Piet Laan maakte ik ooit op de vakbeurs Horecava. Meer honderdelfjes over eten en drinken vind je in mijn bundel zout zoet bitter zuur, verkrijgbaar in de webshop.