Search
Search

Eetwoord 2021

Eetwoord van het Jaar 2021: spookkeuken

“Spookkeuken” is het Eetwoord van het Jaar 2021. Motivatie van bureau Foodservice Watcher, samen met ubelski organisator van de jaarlijkse verkiezing: “Spookkeuken; het is de Nederlandse equivalent van ‘dark en of ghost kitchen’. Spookkeukens zijn geblindeerde, merkloze keukens voor de bereiding van bezorgmaaltijden…”

“Het woord geeft uitstekend uitdrukking aan de etenstijdgeest van 2021, in het bijzonder aan spectaculair groeiende nieuwe vormen van maaltijdbezorging. Bovendien kun je het woord in overdrachtelijke zin gebruiken. Als gevolg van de dramatische lockdowns, waren veel restaurantkeukens ook in 2021 helaas weer spookkeukens.”

Relatie met corona | Net als in 2020 bevat de groslijst veel eetwoorden die een directe relatie hebben met de coronapandemie en de lockdowns, lemma’s als afhaalramadan, culiwandeling, frituurloop, restaurantgevoel, schnitzeltoerisme, dunch en liner (uitspraak: ‘linée’).

Bloemlezing | Een bloemlezing van overige eetwoorden op de groslijst van 2021: boerenkoolkoninkrijk, avocadohand, kriebelkroket, aromatrilogie, high sea, sworma, bi-snacksueel, bitterbalnationalist, pastameesteres, eetleven, smaakspoken en schijnpatat. Vorig jaar werd ‘coronakilo’s’ het Eetwoord van het Jaar. In 2019 viel de keuze op ‘vleesschaamte’.

Meer eetwoorden: Groslijst 2021

Bijgaande foto: Shutterstock, Drong.