Boek & Plaat

Er zitten nog een stuk of wat onvoltooide boeken op m’n harde schijf. Hoe ik ze ga afronden, dat zit wel zo ongeveer in de papperige massa bovenin mijn lijf. Vaak ontbreekt het aan voldoende tijd om het van de pap up te loaden naar de schijf. Maar daar vinden we vast nog wel wat op. Een usb-uitgang met een converter van ChatGPT er tussen misschien?

Een overzicht van boeken en platen die verder kwamen dan de harde schijf.

Boeken

De eeuw van Bob Dylan | Staat al grotendeels op de harde schijf. Over Dylan zijn naar schatting 1883 boeken geschreven. Voor mijn boek vormen honderdelfjes de basis, korte scènes, gebeurtenissen en zielenroerselen van 111 woorden elk. Planning: verschijnt in 2024.

Wolf Schaep wordt wakker met het Smurfenlied in zijn hoofd | Dertien verhalen over vijftiger Wolf Schaep, directeur-eigenaar van contentburo Wolfkracht & Co. Over vasectomie in een katholiek streekziekenhuis, borsten op zondag, receptiebezoek aan de zijde van een blauwe smurfin, weinig verheffende taferelen in Volendam en andere onverkwikkelijkheden. Verschijnt eind 2023.

De Frietkraam | Ode aan een verdwijnende eetcultuur. In het boek komen, ingedeeld per windstreek van ons land, totaal ongeveer honderd frietkramen, frietkiosken en frietwagens met een vaste standplaats aan bod. En passant geef ik in vogelvlucht een schets van hoe het zo gekomen is met onze vaderlandse frituurcultuur. Verschenen in 2020, hier verkrijgbaar.

zout zoet bitter zuur | Verschenen ter gelegenheid van mijn 25-jarig jubileum als horecaschrijver. zout zoet bitter zuur is een bundeling van korte columns van 111 woorden, honderdelfjes dus, over eten en drinken. Verschenen in 2016, hier verkrijgbaar.

De Smaak van Winterswijk | Geschreven en samengesteld samen met Bernhard Harfsterkamp (1960-2022), kenner van de eetbare Achterhoekse natuur bij uitstek. Het boek bevat recepten met lokale en regionale ingrediënten. Maar omdat we beiden recepten alleen niet interessant genoeg achtten, is er royaal ruimte voor verhalen over de lokale eet- en drinkcultuur. Verschenen in 2015, hier verkrijgbaar.

Nationaal Snack Handboek | ABC voor de smulpaap. Honderden termen en snacks uit onze vaderlandse frituurfolklore voor het eerst bijeengebracht. Van aardappel tot zuurvlees. Een luchtige geschreven lexicon dat onmisbaar is voor de snackbarbezoeker, maar ook voor snackfabrikanten die willen weten welke snacknamen allemaal al de revue passeerden. Verschenen in 2014, hier verkrijgbaar.

McSucces, de McMethode onthuld | Wat conjuncturele haperingen daargelaten, is burgermerk McDonald’s als sinds 1954 een succesverhaal. Wat is het geheim van ‘s werelds grootste restaurantconcern? Aan de hand van P’s als personeel, product, plaats en prijs geeft McSucces het antwoord. Inclusief pakkende oneliners en succesnavigator. Verschenen in 2012, hier verkrijgbaar.

Febo, een fenomeen | Het verhaal van de automatiek én van het Amsterdamse familiebedrijf Febo. In 1941 opende Febo een banketbakkerij in de hoofdstad, vanaf 1960 werd koers gezet richting de verkoop van bakkerijsnacks aan de toonbank en via loketautomaten. Met een voorwoord van Johan Cruijff. Verschenen in 2011, beperkt verkrijgbaar.

Canon van Winterswijk | 40 vensters op het verleden van Wenters. In het boek passeren 40 personen en gebeurtenissen de revue die hun stempel drukten op verleden en heden van Winterswijk. Personen die aan bod komen zijn onder anderen Johanna Reiss, Piet Mondriaan en Gerrit Komrij. Verschenen in 2010, niet meer leverbaar.

Altijd Drummen | Het verhaal van het drumstel en het moderne drummen. Een charmant vierkant boekje met leuke vintage afbeeldingen. Geeft antwoord op de vraag: waarom zaten in Chicago vroeger veel makers van drums? Nou simpel, omdat daar een enorme vleesindustrie was. Verschenen in 2008, hier verkrijgbaar.

Popband 50 | Boekblad dat verscheen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van muzikantenmagazine Music Maker. Maar ook bestond de poprockband precies een halve eeuw. Aan de populairste orkestvorm werd immers aan het begin van de jaren-1950 het laatste standaardinstrument toegevoegd: de massieve elektrische basgitaar. Verschenen in 2003.

Van ratel tot pieper | Boek over brandweer en brandweerzorg in Winterswijk. Aan bod komen onder meer de grotere dorpsbranden in Winterswijk en de oprichting van een eigen korps. Achterin het boekje zijn interviews met brandweermensen opgenomen. Verschenen in 2000.

Snacks & IJs | Ondertitel: Snelle happen in de Lage Landen. Opvolger van het boek Snelle Hap. In dit boek komen niet alleen de kroket, de frikandel en de eigennamen van frituurzaken aan bod, maar ook de hamburger, shoarma, pizza en ijs hebben eigen hoofdstukken gekregen. Verschenen in 1999.

Hedenpijn en ouder zeer | Gedichtenbundel. Gedempt wordt de blues door het vette blauw, een wolk in welk’ het schijnsel vliedt, die als wierook zoetig riekt, en zwaar hangt gelijk de ochtenddauw… Dertig en enkele rijmende gedichten. In 1998 verschenen in beperkte oplage.

Snelle Hap | Ondertitel: Geschiedenis van de Nederlandse cafetaria- en fastfoodsector. In vogelvlucht wordt een beeld gegeven van het ontstaan van de cafetaria, snackbar en frituur in ons land. Vooral ging ik op zoek, omdat er tot dan toe eigenlijk weinig tot niets in retrospectief over de branche was geschreven. Verschenen in 1995.

Stippen op de Kaart | Boek dat verscheen ter gelegenheid van het koperen jubileum van de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG). Achtergronden zijn in de verhalen vermengd met interviews over het wonen in een klein dorpen. Met antwoord op de vraag: heeft de oudere in Huizinge nog de toekomst? Verschenen in 1990.

Ongeregelde zinnen | Ondertitel: Siepel & Tent, perspartners. Korte humoristische verhalen over wel en wee van twee Groningse freelance-journalisten. Gedrukt in beperkte oplage ter gelegenheid van het eerste lustrum van een persbureau waarvan ik zelf enige jaren mede-eigenaar was. Verschenen in 1990

Muziek

Ben je sterk genoeg? | Opnieuw gemasterde versie van de cd-single met Blauw Bloed die in 2000 voor het eerst verscheen. Hij was gestoken in een vuurrood hoesje met een vuistroos erop, want het was de campagnesingle van de PvdA Winterswijk bij de raadsverkiezingen van 2010. Hier luisteren.

Sterk Genoeg | Hoe noem je zoiets, een EP? Vier songs op een cd met Blauw Bloed. Met strijdbaar rockliedje Sterk Genoeg als eerste nummer. Daarnaast mijn liedje Een Goed Gevoel en twee songs van compaan Hans Steenbergen: Geef Me Nog Eén Keer en Ik Ben Verliefd. Verschenen in 2000, hier verkrijgbaar en hier luisteren.

Over de Tijd | Album-cd met kameraad Hans Steenbergen en andere muziekmakers onder de naam Blauw Bloed. Met Nederlandstalige songs als Kil In Mijn Hart, Op De Pier, Een Kei Van Een Kerel en Langs De Zee. 13 liedjes en natuurlijk alle 13 goed. Verschenen in 1998, hier verkrijgbaar.

Patatje Met | Mijn lied Patatje Met was oorspronkelijk de b-kant van de medley Het Grote Snacklied. Ik zong het Hans Steenbergen voor, hij zocht de bijbehorende akkoorden. Producer Eddy Ouwens kreeg het deuntje niet uit zijn hoofd. Dus verscheen het nogmaals, nu als a-kant. Stond twee weken in de tipparade. Verschenen op cd in 1997. Hier luisteren.

Stil Spel | Een authentieke 45-toeren vinylsingle. Met kameraad Gert den Toom en andere muziekmakers namen we de song op in MP Studio in Blijham. Onder de naam Otto’s Lotgenoot. Op de b-kant De Ringweg doen Gert en ik het met z’n tweeën: het liedje gaat over liefdesmijmeringen tijdens een ritje over de Groningse rondweg. Verschenen in 1987.

Zweten/Gestrande Liefde | Vinylsingle met een dubbele a-kant. Als je niet kon kiezen, liet je gewoon de b-kant achterwege. Het uptempo liedje Zweten werd door enkele radiozenders opgepikt en stond 21 in de Groningse Gas Charts. Op de ballad Gestrande Liefde speelt local hero Appie Alberts van AA & The Doctors saxofoon. Verschenen in 1987, hier luisteren.