Recent

Ubel Zuiderveld, dat ben ik, specialist in consumptie van eten en drinken buitenshuis. In het dagelijks leven werk ik onder de naam Foodservice Watcher als vakjournalist, marktanalist en lezinggever. Sinds 1991 deel ik kennis en duid ik trends op het gebied van de horeca en andere foodservicemarkten.

Hieronder een selectie van recent werk:

Catering | In opdracht van The Food Research Company (TFRC) is bijgedragen aan het grote onderzoek De Toekomst van Contractcatering. Hiertoe hield ik vijftien uitgebreide telefonische interviews met topfunctionarissen van grote en middelgrote cateringbedrijven. Het rapport is door TFRC gemaakt op verzoek van Stichtingen ContractCatering.

Lees hier meer over het onderzoek.

Corona | In opdracht van ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, werd een onderzoeksrapport vervaardigd over de effecten van de corona-lockdown voor cafetaria’s, snackbars en frituren. Ik redigeerde de vragenlijst en stelde het eindrapport samen.

Hier vind je het onderzoek.
Hier de berichtgeving in De Telegraaf.
Hier de berichtgeving in Algemeen Dagblad.

Virus | Voor drie samenwerkende brancheorganisaties in de horeca is de communicatie verzorgd over de coronacrisis: Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Het gaat om zowel persberichten als het redigeren van pleitbrieven voor verschillende ministeries en organisaties.

FSIN Monitor | Verschillende bijdragen aan de Beleidsmonitor van Foodservice Instituut Nederland (FSIN), waaronder de hoofdstukken over de trends en ontwikkelingen bij foodproducenten en trends in internationale foodmarkten.

Jumbo | Bijdragen aan vakblad Food Strategy, waaronder een interview met Ton van Veen, cfo van Jumbo Supermarkten; de column Broodje Gezonde Reputatie en een uitgebreid analyserend artikel over ontwikkelingen op de Nederlandse biermarkt.

Lees hier Broodje Gezonde Reputatie.
Lees hier het interview met Jumbo’s Ton van Veen.

Frituurwereld | In maart verscheen de vijftiende editie van het magazine Frituurwereld. Van dit bondsblad van ProFri, bestemd voor professionele frituurders, ben ik sinds 2016 hoofdredacteur. In deze editie staan onder meer verhalen over Frites Kiosk in Middelburg en de toenemende macht en invloed van platforms voor maaltijdbezorging.

Blogberichten | Redactionele bijdragen zijn geleverd aan blogs en websites van onder meer de Nationale Smulgids, Smulscore, ProFri en Foodservice Instituut Nederland.

Lees hier: Walter Seib en sociale lijm.
Lees hier: Belang van betrokken medewerkers.
Lees hier: De oudste kermissnack.
Lees hier: Hoera Horeca!?

Frietkraam | Tijdens de corona-lockdown verscheen mijn boek De Frietkraam, eerbetoon aan een verdwijnende Nederlandse eetcultuur. Het was een klein wonder dat de vrachtwagen uit Roemenië met de gedrukte exemplaren ons land bereikte.

Hier een interview op NPO Radio 1.
Hier een beeldverslag van Omroep Gelderland.
Hier een bericht van RTV Oost.