Ubel Zuiderveld, dat ben ik, en ubelski is mijn blog over eten, muziek en wat verder ter tafel komt. In het dagelijks leven werk ik als horecaschrijver, horeca-analist en horecaspreker. Mailen of bellen? Dat kan via info@ubelzuiderveld.nl en 06 204 31 424. Hieronder lees je mijn loopbaan-bio met gedane zaken en andere onomkeerbare professionele dingen.
In 1962 ben ik geboren in Grootegast, maar opgegroeid ben ik in de stad Groningen. Opgeleid aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, stage bij dagblad de Winschoter Courant. Diploma’s: mavo, havo en gediplomeerd tikker op elektrische typemachines. De journalistenschool verliet ik zonder diploma. Eerlijk gezegd, ik was vooral een boekenwurm die zijn eigen kennis zocht: ik prijs nog altijd de dag dat de schooldeur definitief achter mij in het slot viel. Het werkend leven bevalt mij beter. Hieronder mijn cv per werkkring, van nu tot ooit.
Foodservice Watcher, 2006-heden
Als eenmansbedrijf vestigde ik me eind 2005 als horecajournalist in Meddo onder de naam UZ Media. De naam wijzigde nadien in Foodservice Watcher, het kantoor is sinds 2015 in het Achterhoekse stadje Bredevoort. Primaire functies: horecaschrijver, horeca-analist en horecaspreker.
Tot de opdrachtgevers behoorden of behoren: FoodService Instituut Nederland (FSIN), vakvereniging ProFri, Food Inspiration, Missets Horeca, Frituurwereld, Snackkoerier, Foodexpress, Out of Home Shops en andere vakmedia. Voor het FSIN bedacht en ontwikkelde ik de ranglijst FSIN Food 500 en bracht ik onder meer de koffiemarkt, deliverymarkt en burgermarkt (mede) in kaart.
Bijvak: chroniqueur van de vaderlandse frituurcultuur. Ik publiceerde boeken als Febo een fenomeen, McSucces, De Frietkraam, De Smaak van Winterswijk (met Bernhard Harfsterkamp) en Nationaal Snack Handboek. Nog een bijvak: bestuurlijk actief voor de plaatselijke PvdA, van 2019 tot 2022 fractievoorzitter in de Winterswijkse gemeenteraad.
◦ Interview in Bouillon: Diep heet vet
BV Music Maker, 2002-2006
Najaar 2000 werd ik hoofdredacteur van Elseviers muzikantenmagazine Music Maker, eerst ad interim. Het blad stond in de verkoop: ik zou worden mee verkocht. Toen dat allemaal niet doorging, meldde ik mijzelf. Via de BV Music Maker en houdstermaatschappij XF Media werd ik directeur-eigenaar. Music Maker verhuisde naar het hoofdstation van Winterswijk en we gingen met een klein team aan de slag.
Het barsten van de internetbubbel gooide roet in het eten: economische tegenwind nekte de bedrijven. Wel introduceerden we Music Business Bulletin, Muzikanten Krant, de Strijdsong Single Competitie en samen met derden de vakbeurs Musical Instruments & Live Event (MILE). Over het 50-jarige bestaan van het poprockorkest schreef ik het boekblad Popband 50. Het boek Altijd Drummen over het moderne drummen/drumstel verscheen in 2008, maar werd in deze periode geschreven.
◦ Uit Music Maker: Elvis, Memphis 1954
Reed Elsevier, 1992-2002
Na een korte periode als zelfstandig journalist in Rotterdam, was ik van 1992 tot 2002 werkzaam voor Reed Elseviers tak Reed Business Information (RBI), voorheen Misset uitgeverij in Doetinchem, maker van vakinformatie. Veel geleerd, mooie tijd. Maar het was ook de periode van de uitdijende multinationals: het werd allemaal minder leuk naarmate de jaren neoliberaler werden en de aandeelhouders centraler kwamen te staan.
Functies: nieuwscoördinator Missets Horeca, hoofdredacteur Snackkoerier, hoofdredactie Catering Magazine, Exite Out en Music Maker. Introductie van titels als De Cateraar, IJsrevue, De Pizzabode, Tank & Snack en Exite Out. Ontwikkeling ranglijsten als Snackkoerier Fastfood Ranglijst en Misset Horeca Top 100 van grootste horecaconcerns. Gepubliceerde boeken bij Misset en RBI: Snelle Hap en Snacks & IJs.
By the way, Snackkoerier werd in 1995 door de Nederlandse tijdschriftuitgevers uitgeroepen tot het beste vakblad van Nederland. De bijbehorende zware medaillon ligt nog ergens op mijn kantoor te pronken. Bij mijn afscheid kreeg De Gouden Fritesspeld en passant nam ik van Van Dobben nog De Gouden Kroket in ontvangst. Tevens was ik bestuurlijk actief in mijn vak: van 1992 tot 2002 was ik voorzitter van de afdeling Het Oosten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Met collega-hoofdredacteur Hans Steenbergen maakte ik muziek en cd’s onder de naam Blauw Bloed.
◦ Single Sterk Genoeg met collega Steenbergen
Chapeau in Rotterdam, 1990-1992
Vanaf de zomer van 1990: Persbureau Chapeau in Rotterdam. Ik adopteerde de naam van mijn voormalige perspartner in Groningen, die inmiddels met een andere bevriende journalist samenwerkte onder de hoed van Chapeau. Als eenmansbedrijf was ik in Rotterdam werkzaam als correspondent voor onder meer De Journalist, Misset Horeca, Snackkoerier, Penthouse, Politie Magazine, Logistiekkrant en andere media. En passant publiceerde ik het boek Stippen op de Kaart over de leefbaarheid van kleine dorpen in de provincie Groningen in opdracht van de vereniging voor kleine dorpen VKDG.

De Noord-Ooster, 1989-1990
In 1989 werd ik verslaggever bij dagblad De Noord-Ooster, onderdeel van de Drents-Groningse Pers (DGP), standplaats Veendam. Hoofdredacteur George Vogelaar was helemaal van de leg na mijn publicatie over wantoestanden bij een regionale keten van fotozaken. Dat kostte de krant namelijk drie ton aan advertentie-inkomsten. Gelukkig nog ouderwetse guldens. Er was destijds felle concurrentie in de dagbladpers. We scoorden dus dagelijks in de namiddag concurrent het Nieuwsblad van het Noorden bij het tabakswinkeltje schuin onder het redactiekantoor in Veendam.
Freelancer in Groningen, 1985-1989
Met Ben de Jonge, kameraad van de School voor de Journalistiek, vormde ik in 1985 in Groningen persbureau De Jonge & Zuiderveld. Werkzaam waren we voor onder meer Nieuwsblad van het Noorden, Nieuwsblad TV, Omroep Organisatie Groningen, De Journalist, De Telegraaf en andere media waarvan de journalisten destijds niet verder noordelijk kwamen dan Zwolle.
Hobby maar wel een heel serieuze liefde: zanger-tekstschrijver van popband Otto’s Lotgenoot. 45-toeren singles Zweten/Gestrande liefde en Stil Spel waren het gegroefde gevolg in vinyl. Ik schreef de aflevering Honderd jaar Groningers te Wapen van de boekbladserie Als de Dag van Gisteren. De Groningse zouaven staan nog in mijn geheugen gegrift.
Krantenloper, 1976-1984
Ik moest even diep duiken in de hersenpap: welke baantjes had ik? Tienduizenden kranten heb ik rondgebracht. Dat begon al vroeg op de middelbare school met De Telegraaf in De Wijert in Groningen, zowel De Volkskrant als De Telegraaf in de Oosterpoort en later het Nieuwsblad van het Noorden in Glimmen. Als schoonmaker werkte ik een paar maand voor Asito: het werk aan een volledig uitgebrande lift op een koude flatgalerij herinner ik me nog.
Blauwe maandagbaantjes waren er ook: het uitmesten van een hondenkennel in Drenthe, kersenplukken tegenover het stadion van Be Quick. In de jaren 1976-1979 schreef ik enkele artikelen voor de NCRV Gids. Al was het onbetaald, het was wel nèt echt. O ja, toen ik van de havo kwam, kreeg ik een RWW-uitkering voor thuiswonende schoolverlaters. Ja echt jonkies, dat bestond gewoon toen.
Portretfoto door Oene Sierksma