Eetwoord 2022

Eetwoord van het Jaar 2022: eetomgeving
Triviaal Eetwoord van 2022: frikantie

“Eetomgeving”’ is het Eetwoord van het Jaar 2022. Motivatie van bureau Foodservice Watcher, samne met ubelski.nl organisator van de verkiezing: “Het voedselaanbod in de openbare ruimte stond het bijna afgelopen jaar als nooit tevoren in de belangstelling.”

“Wetenschappers, andere deskundigen en consumenten buitelden over elkaar heen met de opinie dat het anders moet, dat onze eetomgeving ‘minder obees’ moet worden. Onze overheid bereidt maatregelen voor om ervoor te zorgen dat gemeenten ongewenste nieuwe aanbieders kunnen weren uit de lokale eetomgeving. Het Voedingscentrum heeft tegenwoordig zelfs ‘adviseurs eetomgevingen’ bij de weg. In de groslijst van de verkiezing vinden we verder woorden als snackjungle, knutselvoer en supermarktprut, die ook een relatie hebben met de brede eetdiscussie die in ons land wordt gevoerd.”

Actuele eetwoorden | Hadden veel eetwoorden de afgelopen twee jaar een relatie met de coronapandemie, dit was in 2022 geenszins meer het geval. Wel refereerden genomineerde eetwoorden aan de actualiteit, zoals kaasflatie (inflatie-effect op de ingrediënten), dorpsvriezer (hoge energieprijs nekt diepvriesverenigingen) en tefaltaal (het bezigen van weinig zeggende pfas-woorden). De groslijst bevat deze en bijna dertig andere woorden die de etenstijdsgeest van 2022 uitdrukken.

Triviaal eetwoord | Op verzoek wordt met ingang van dit jaar ook het grappigste cq meest triviale eetwoord gekozen. De keuze viel op: frikantie. Frikantie, dat is een typisch Nederlandse vakantie in het buitenland, namelijk op een plek waar gefrituurde frikandellen nooit ver weg zijn. Vorig jaar werd spookkeuken het Eetwoord van het Jaar, in 2020 en 2019 waren dit respectievelijk coronakilo’s en vleesschaamte.

Meer eetwoorden: Groslijst 2022

Foto: Shutterstock, Tsesar Anna