Search
Search

Gestrand

Hij is een soort van local hero van ondergetekende. Dus, dat Appie mee wilde spelen, dat was best een dingetje. Hij scheurt er lekker op los met zijn saxofoon, op deze gebroken liefdesballade Gestrande Liefde. Appie, dat is Appie Alberts, de AA van de band AA & The Doctors.

AA & The Doctors… Oude rockers van Groningen en Roodeschool tot Aalten weten precies over welke rockband ik het heb. Makers van lekker dampende vette-klei-rock, bekend van songs als Wash Ma Brain en Mission Mouth Shut. Herman Broods hit Blew My Cool Over You is eveneens een sterk staaltje AA. Appie schreef die song voor Brood.

Goed, Appie speelt dus sax op dit liedje dat ik met Gert den Toom schreef, mijn wederhelft van ons toenmalige bandje Otto’s Lotgenoot. In zijn Lada kwam AA aanrijden bij de MP Studio in Blijham, het stekje om de hoek van Winschoten waar we de single opnamen. Appie stapte uit zijn Lada en riep mij van een afstand met zijn zware met diverse noordelijke accenten gekruide stem. Ik moest meekomen naar zijn bolide van blokkerige Russische snit.

Appie wees naar zijn nieuwste speeltje. Zijn autoradio had hij gemonteerd tegen het dak van de Lada. Boven de autospiegel, met dikke bouten kets en onbenullig dwars door het autodak heen. Had ‘ie dat mooi gefixt of had ‘ie dat mooi gefixt? Waarom? Nou, zo zagen junks niet dat er uit zijn Lada een autoradio te jatten viel. Immers, welke heroïne-zuchtige kijkt er nou naar boven als hij het op een autoradio heeft voorzien? Ja, hij had het al een paar maal meegemaakt dat ze zijn autoruitje intikten. Autoradio’s, het was destijds een levendige markt. Elk verhandeld radiootje kon zomaar een shot opleveren in duistere spelonken van het Groningen van de jaren tachtig. Nee, je blikte of bloosde zelfs niet als ene Hermanus Brood de dader van dienst bleek te zijn geweest.

Nog een liedje: Recht in mijn hart

Foto: gemaakt op Highway One, Californië