Poetin?

Bernhard van Galen also known as Bommen Berend

Vorig jaar herdachten we niet alleen 1572, het jaar van de vermeende stichting van ons land, maar ook 1672. Dit rampjaar uit onze vaderlandse historie was immers precies 350 jaar geleden.

In veel steden en dorpen in het noorden en oosten van ons land was Bernhard van Galen, bijgenaamd Bommen Berend, destijds de aanstichter van veel bloedvergieten, dood, vernieling en ellende. Van Galen (1606-1678) is door historicus Luc Panhuysen recent nog vergeleken met Vladimir Vladimirovitsj Poetin.

De vergelijking is treffend. Ook Van Galen, vanaf 1652 de autoritaire leider en bommenbisschop van Münster, kon niet verkroppen dat zijn bisdom gebieden en macht moest prijsgeven aan het protestants-christelijke Nederland. In 1665 viel hij ons land binnen, in rampjaar 1672 opnieuw, gesteund door de Fransen.

Over Van Galen wordt verschillend gedacht. Zo draagt in het katholieke Groenlo sinds de jaren ’50 een straat zijn naam. De Duitsers weten daarentegen niet goed raad met hem. In veel publicaties online wordt Van Galens naam een beetje weggemoffeld. Over Van Galen gaat het in de nieuwe aflevering van mijn serie Hier & Toen op 1Achterhoek, die ik samen met cameraman Henk Nijenhuis maak.

Nog een aflevering: Gerrit Rengelink

Bijgaand portret: fragment van schilderij door Wolfgang Heimbach, 1670.