0.17 snackbar

PERSBERICHT
Voor onmiddellijke publicatie

Winterswijk, vrijdag 14 juli 2023.

Een bezorgde inwoner van de Achterhoekse gemeente Winterswijk heeft de snackscore van zijn woonplaats opnieuw berekend. De Winterswijker, die zichzelf heeft gebundeld in de Stichting Verontruste Frituurgenieters i.o., maakte zich ernstige zorgen over de uitkomst van het recente onderzoek Snackend Nederland in kaart van Thuisbezorgd.nl, onderdeel van het internationale concern Just Eat Takeaway (JET).

Via de zogenaamde Datawrapper kwam Thuisbezorgd.nl eerder deze week met een verontrustend lage snackbarscore voor de gemeente Winterswijk. De zorgwekkende uitkomst was dat Winterswijk slechts een luttele en verwaarloosbare 0.17 snackbars en cafetaria’s op elke duizend inwoners heeft.

De zwaar aangedane Winterswijker zegt: “Dat kan natuurlijk niet waar zijn, dacht ik direct. Volgens hetzelfde onderzoek zijn er in de gemeente Westerkwartier, waar ik ben geboren, liefst 0.46 frituuradresjes per duizend inwoners. In Groningen, waar ik opgroeide, telde Thuisbezorgd.nl er 0.34. Op Terschelling, waar ik binnenkort op vakantie ga, zijn er zelfs bijna 5.0 snackbars per duizend inwoners. Dat komt natuurlijk doordat er veel toeristen komen. Maar toch…”

De Winterswijker maakt zich thuis bezorgd over het Thuisbezorgd-onderzoek. “Slechts 0.17 snackbars per duizend Winterswijkers. Inclusief de buurtschappen en het buitengebied. Zo weinig snackbars op een gebied van bijna 140 vierkante kilometer! Dat is wel héél karig, zeker als je bedenkt dat er elk jaar honderdduizenden Duitse dagjesmensen en toeristen naar de gemeente komen.”

De totaal uit het lood geslagen inwoner van de Achterhoekse gemeente besloot voor de zekerheid de calculatie van het miljardenconcern opnieuw uit te voeren. Hij somt op: “Foodmaster op de Markt, ’t Pelkhuisje, Louis de Heer, de kleine snackbar van Hillen, cafetaria Koningsweg, Quick Snacks aan de Vredenseweg, De Viersprong tegenover mijn huisartsenpraktijk, cafetaria Rooks en Broodje Bram aan de Misterweg…. O, en dan vergeet ik nog de snackbar van Spiekerman in Meddo.”

De Winterswijker vervolgt: “Daarnaast hebben we ook nog snackkramen als Dino’s Diner bij de Motomarkt, de kraam bij vrijetijdsmarkt Obelink en de snackcorner van Sevink Mölle bij het recreatiemeer ‘t Hilgelo. Dan heb ik het nog niet eens gehad over snackbars op campings, de snackkramen op de warenmarkt, de snackcorner van Jumbo en alle snackkramen tijdens het Volksfeest…. Snelbuffet aan de Wooldstraat is een twijfelgeval. Oorspronkelijk is het een shoarma- en dönerzaak.”

De Winterswijkse frietliefhebber kon na zijn eigen berekening opgelucht ademhalen. “Reken ik ook de snackkramen mee, dan kom ik op 0.44 snackbars voor elke duizend Winterswijkers. Als ik alleen de vast gevestigde frituurspeciaalzaken meeneem, ligt het cijfer iets boven de 0.34. Dat begint tenminste ergens op te lijken. Je mag wel weten dat dit een enorme opluchting voor mij is. De snackbar op de hoek geeft immers kleur, krokante smaak en heerlijke sauzen aan de buurten en wijken in ons land.”

Meer informatie over dit persbericht:

Ubel Zuiderveld, 06 204 31 424
Stichting Verontruste Frituurgenieters i.o

Meer leed: Die dingen dus

Foto bij dit persbericht: het is al erg genoeg dat Winterswijk het moet stellen zonder de kraam van Balletje Berends. De bijgaande foto maakte de Stichting Verontruste Frituurgenieters i.o. in 2006 van de kraam van Berends schuin tegenover het huis waar kunstenaar Piet Mondriaan is opgegroeid. Deed Mondriaan door de dagelijkse aanblik van Berends’ kraam inspiratie op voor zijn beroemde vlakwerkschilderijen? Het zou zomaar kunnen, want de kraam stond er al vanaf 1976 terwijl Mondriaan pas 84 jaar daarvoor naar Amsterdam vertrok. Naschrift 20 juli 2023: omdat de snackbar van Spiekerman in Meddo aanvankelijk ontbrak, is de calculatie herzien. Met dank aan kritische lezer Geert Krosenbrink.