Search
Search

De Frietkraam

“In een land dat steeds meer lijkt op een modelwoning van Ikea, zijn frietkramen de smaakmakers van de openbare ruimte.” Aldus het persbericht ter gelegenheid van de verschijning van mijn boek De Frietkraam.

De Frietkraam is een eerbetoon aan een langzaam maar zeker verdwijnende eetcultuur, de losstaande frietkramen die in hoge mate bij hebben gedragen aan de emancipatie van eten buitenshuis.

In de berm | Sinds het einde van de vorige eeuw verdwijnen ze in hoog tempo. Vrijstaande frietkramen, frietverkopers met een vaste stek, vaak gevestigd in de berm van onze ruimtelijke ordening. Elke frietkraam heeft zijn eigen karakter; bijna geen van deze frituurpaleisjes is of was identiek.

Frituurcultuur | Als een soort van chroniqueur van de vaderlandse frituurcultuur, legde ik in vijftien jaar tijd ongeveer 100 frietkramen, frietwagens en frietkiosken vast in alle windstreken van Nederland. Onderverdeeld in de hoofdstukken Zuid-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Noord-Nederland passeren ongeveer honderd frietkramen de revue. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal over de frituurcultuur in de betreffende regio.

Vrije loop | Bij de foto’s van de frietkramen laat ik mijn gedachten en ervaringen de vrije loop. Zoals: “Friture ’t Speldje illustreert fraai hoe de frituurcultuur begon in ons land. Als eetcultuur in de niche. Ja, bijna alle frietkraamkamers opereren letterlijk in de marge van de openbare ruimte.” De Frietkraam kwam mede tot stand door crowdfunding via platform Voordekunst.nl. Het boek is uitsluitend verkrijgbaar via de webshop op deze site.