De Frietkraam

Frietkraam-800x450

ubelski: mei 2020

“In een land dat steeds meer lijkt op een modelwoning van Ikea, zijn frietkramen de smaakmakers van de openbare ruimte,” dat zegt Ubel Zuiderveld over zijn nieuwe boek De Frietkraam.

Het boek is een eerbetoon aan een langzaam maar zeker verdwijnende eetcultuur, de losstaande frietkramen die in hoge mate bij hebben gedragen aan de emancipatie van eten buitenshuis.

In de berm | Sinds het einde van de vorige eeuw verdwijnen ze in hoog tempo. Vrijstaande frietkramen, frietverkopers met een vaste stek, vaak gevestigd in de berm van onze ruimtelijke ordening. Elke frietkraam heeft zijn eigen karakter; bijna geen van deze frituurpaleisjes is of was identiek.


.
Zuid, oost, west, noord | Vakjournalist Ubel Zuiderveld, chroniqueur van de vaderlandse frituurcultuur, legde in vijftien jaar tijd ongeveer 100 frietkramen, frietwagens en frietkiosken vast in alle windstreken van Nederland. Onderverdeeld in de hoofdstukken Zuid-Nederland, Oost-Nederland, West-Nederland en Noord-Nederland passeren ongeveer honderd frietkramen de revue. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal over de frituurcultuur in de betreffende regio.

Vrije loop | Bij de foto’s van de frietkramen laat Zuiderveld zijn gedachten en ervaringen de vrije loop. Zoals: “Friture ’t Speldje illustreert fraai hoe de frituurcultuur begon in ons land. Als eetcultuur in de niche. Ja, bijna alle frietkraamkamers opereren letterlijk in de marge van de openbare ruimte.”

De Frietkraam kwam mede tot stand door crowdfunding via platform Voordekunst.nl. Het boek is verkrijgbaar via webshop ubelski.nl.

Bestel hier het boek De Frietkraam.

  • Scroll naar top