Devote Salome

Salome Sticken (1369-1449) behoort tot de beroemdste middeleeuwse vrouwen uit de Achterhoek. In navolging van haar vader, sloot ze zich aan bij de moderne devoten. Dat waren nogal vreemde snoeshanen met rare streken. Zo deden ze aan zelfpijniging. Want het motto was “wat pijnigt, dat reinigt…”

In de rubriek Hier & Toen op de regionale televisiezender 1Achterhoek vertel ik in vogelvlucht het verhaal van Salome Sticken. Aan bod komt haar jeugd in Groenlo, waar haar vader zijn adellijke status opgaf om zich over te geven aan het geloof. Hij gelooft bovendien dat zijn dochter is voorbestemd: maar in Deventer en Diepenveen valt het kloosterleven Salome zwaar.

Ruilden vrouwen als Salome uit eigen beweging hun vrije leven in voor het tuchtige bestaan in een vrouwenklooster vol moderne devoten? Dat vind ik dan weer moeilijk te geloven. Feit is dat Salome nationaal en internationaal veel vrouwen inspireerde. De Nederlandse devotenbeweging kreeg namelijk internationaal veel weerklank, mede dankzij de bestseller De navolging van Christus van Zwollenaar Thomas van Kempen.