Gevulde koek

“Geachte heer F. J. M. Backer-Bekenkamp,

p/a Backer’s Royaal Gevulde Koek,

Hierbij neem ik graag de vrijheid om u in kennis te stellen van de nodige wetenswaardigheden rond de familiaire beleving van uw Backer’s Royaal Gevulde Koek. Ik neem aan dat u niet dagelijks een brief ontvangt van een consument die graag zijn ervaringen met uw Backer’s Royaal Gevulde Koek met u wil delen. Hiervoor is dan ook een concrete aanleiding. Maar daarover later meer.

Eerst wil ik u graag vertellen dat Backer’s Royaal Gevulde Koek een bekende verschijning was in mijn familie. Vroeger, toen ik nog een kind was, passeerde er geen zondag, of uw Backer’s Royaal Gevulde Koek kwam op tafel. Ja, alleen op zondag, want destijds waren zulke gevulde koeken als de uwe natuurlijk een luxe delicatesse die men zich niet dagelijks zomaar kon permitteren.

Toen ik ouder werd, kwam het vanzelfsprekend wel voor dat wij ook op andere dagen van de week weleens een Backer’s Royaal Gevulde Koek aten bij de koffie. Maar dat was volgens mij pas het geval nadat mijn opa en oma waren overleden. Het waren trouwens mijn grootouders die mij vertelden, dat Backer’s Royaal Gevulde Koek al een fenomeen was in hun jeugd, een échte lokale lekkernij. Ja, er werd zelfs gezegd dat je verder nergens in het land zulke lekker gevulde koeken kon krijgen als uw Backer’s Royaal Gevulde Koek.

Enfin. U kunt zich dus voorstellen hoe verheugd ik was toen ik uw formidabele gevulde koek ineens aantrof in de supermarkt bij mij om de hoek. Het water liep mij bijna in de mond bij de gedachte na aankoop thuis uw Backer’s Royaal Gevulde Koek te verorberen bij een kop vers gezette koffie.

Ik durf het u bijna niet te vertellen, maar eerlijk is eerlijk: het viel bitter tegen. Nee, niet de koffie, maar de koeken die de naam Backer’s Royaal Gevulde Koek, uw naam dus, altijd met ere droegen. Wat is er eigenlijk gebeurd met uw royaal gevulde koek? Bakt u ze nog wel in roomboter? Dat altijd zo knapperige korstrandje, waar is dat ineens gebleven? En die vulling; heeft de chef zich vergist bij de bereiding? Hij was gort en gort droog. Ja, zo droog zelfs, je zou er bijna in blijven.

Nee, Backer’s Royaal Gevulde Koek is Backer’s Royaal Gevulde Koek niet meer. Kunt u hieraan niets veranderen? Of is het uw koek niet meer? In de krant las ik in elk geval dat u uw bedrijf recentelijk heeft verkocht. “Backer’s Royaal Gevulde Koek is een sterk merk,” schreef de krant. Maar heeft u zelf al geproefd hoe uw koek met uw naam nu smaakt? Vanzelfsprekend, ik begrijp hoe die dingen gaan. De koopsom moet door de koper worden terugverdiend en dan worden er nu eenmaal concessies gedaan, ja ik begrijp het. Indien u toch nog invloed heeft om van Backer’s Royaal Gevulde Koek weer échte Backer’s Royaal Gevulde Koek te maken, hoor ik het graag van u.

PS: Heel belangrijk dus is de vraag: eet u zelf uw koeken nog wel? Trouwens, bent u van katholieke huize? Ik las in het krantenartikel over de verkoop van Backer’s Royaal Gevulde Koek dat uw voornaam Ferdinand is. Gezien uw voorletters, trek ik de conclusie dat uw officiële voornamen dus Ferdinand Johannes Maria moeten zijn of iets dergelijks. Is dit correct en bent u dus inderdaad katholiek?

Indien dit het geval is, is het maar goed dat mijn grootouders dit nooit geweten hebben. Zij moesten namelijk niks hebben van katholieken. Ze deden wat narrig over katholieken en spraken altijd neerbuigend “ach, die paapsen”. Gelukkig spelen dergelijke gevoeligheden tegenwoordig nauwelijks meer een rol van betekenis. Mij zou het niets hebben uitgemaakt dat u katholiek bent. Bij gevulde koeken gaat het immers om de smaak. Om smaak, en nergens anders om.

Hoogachtend en met vriendelijke groet, U. Zuiderveld.”

Nog een eetverhaal: Uitgesmeten?