Westend, een drumlegende uit Den Haag
Cesar Zuiderwijk speelde erop tijdens de opnames van Radar Love. Maar ook andere Nederlandse grootheden als John Engels en Richard van der Kraats van René & His Alligators trommelden erop los. Nederlandse Westend drums. Je moet heel goed zoeken om er nog sporen van te vinden. Maar er zijn zelfs nog producten van de Haagse firma in gebruik. Zo zat drummer Pierre Courbois zeker een halve eeuw op een drumzetel van deze Haagse bouwer.
De vraag hoe Westend aan zijn naam kwam, laat zich in elk geval uiterst eenvoudig beantwoorden. Het was het merk van de firma De Hooge en deze zaak was gevestigd aan het Westeinde in de Hofstad. Westeinde, vandaar Westend dus. Wanneer precies door de gebroeders De Hooge de eerste kits zijn gebouwd, is schimmig. Maar het was in elk geval in de eerste helft van de twintigste eeuw. Hoeveel complete drumsets Westend afleverde, is eveneens niet bekend. Volgens insiders werden er in totaal ongeveer 200 kits gebouwd onder het Westend-merk, andere bronnen spreken van liefst 700 stuks.
Macho
Cesar Zuiderwijk (van 1948) kocht een drumstel van Westend toen hij in 1970 bij de Golden Earring kwam spelen. Zuiderwijk schoof er zijn Ludwig-drumstel, de zogenaamde Ringo Star-kit, voor terzijde. Zuiderwijks voorganger bij de Earring, Sieb Warner, beschikte over een Westend en Zuiderwijk stapte dus wat dit betreft bijna letterlijk in diens voetsporen.
Zuiderwijks opinie over deze drums uit de Hofstad: “Voor die tijd waren ze goed. Het mooie was dat je zelf kon kiezen in welke maten je de ketels wilde hebben. Ik had twee bassdrums van 26 inch. Knalrood. Want je kon ze bestellen in de kleuren die je wilde. De Hooge maakte de ketels niet zelf, als ik het goed heb. Voor zover ik me het herinner, liet hij ze maken bij een kuiperij. Waarom ik mijn Ludwig inruilde voor een Westend? Ach, je bent jong en je wilt eens iets anders. Het stond wel macho geloof ik.”
Nee, de Westend heeft Cesar niet meer. Nog één ketel van 26 inch, that’s all. Zuiderwijk speelde een jaartje of drie, vier op de Westend kit. “Waar de rest van de set is gebleven? Verdwenen. Meegenomen door roadies die ze als bijzettafeltje gebruikten en meer van dat soort dingen. Je kent dat wel.”
Louis Debij
Louis Debij (1937-2018) drumde veel langer op Westend dan Zuiderwijk. “De jaren ’50, ’60… Tot in de jaren ’70,” zegt hij. Debij heeft een lange staat van dienst. Hij speelde in de 1970s folkband Fungus, deed veel jazzwerk en dit millennium deed hij nog van zich spreken in de band van Spinvis. “Ze waren heel goed,” is het korte statement van Debij anno 2004 over Westend. Het moet ergens in de 1950s geweest zijn dat hij bij de firma De Hooge zijn eerste set bestelde. Een 22-inch bassdrum had die, niet zo’n grote dus als Zuiderwijk.
“Ja, hun drums waren prima. Ze vielen in elk geval op, zelfs internationaal. Ik kan me herinneren dat er ooit Amerikanen naar hen toe gekomen zijn met het aanbod om grotere aantallen te gaan maken. Maar daarin hadden de broers geen zin, geloof ik. Het waren echte ambachtsmensen, ze wilden alles zelf maken. Onder hun winkel deden ze dat, in een klein souterrain,” herinnert Debij zich. “Zegt Zuiderwijk dat ze de ketels niet zelf maakten? Volgens mij deden ze dat wel. Het waren juist de spanranden, de gietstukken en andere onderdelen die ze van elders betrokken.”
Ja, Debij herinnert zich de winkel van de gebroeders De Hooge nog goed. “Het was er heel klein en ze waren helemaal gespecialiseerd in slagwerk. Ze hadden er verder nog wat muzieklessenaars staan, wat standaards, dat soort spul. Nee, de winkel is er al lang niet meer. Dat stuk van het Westeinde is helemaal gesloopt.” Zuiderwijk weet zelfs te vertellen dat de firma het voor gezien hield nadat spontaan de achtergevel met donderend geraas naar beneden kwam. Westend had namelijk onderdak in een slooprijp pand.
Verzamelaars
Jarenlang hoorden we niks van Westend, niemand die ernaar omkeek. Maar nu het vintagevirus in alle hevigheid om zich heen grijpt, worden oude namen ontdaan van hun stof. Dennis van Hoorn van muziekwinkel in Rock Palace is zo’n muziekmaker die met gevoel voor historie in het bezit kwam van wat oude Westend-trommels. In 2004 kon hij ze overnemen van iemand die er geen plek meer voor had. Natuurlijk mogen we ze voor Music Maker komen fotograferen, maar verder weet Dennis niet zoveel over de achtergrond van het merk, zegt hij.
Ook Debij heeft nog wat spullen van Westend staan. Hij was dusdanig over de drums spreken, dat hij na het verkopen van zijn eerste set een tweede bij de gebroeders De Hooge bestelde. Daarvan heeft Debij her en der wat onderdelen staan. Soms gebruikt hij er nog wel iets van. “Maar op een gegeven moment ben ik toch overgestapt. Eerst op Gretsch, want daar ging ik demonstraties voor doen. Na Gretsch schafte ik een oude Ludwig-set aan, tweedehands. Daarop speel ik nu nog steeds.”
Meer vintage gear: Gitaria Italia
Dit artikel schreef ik in 2004 voor Music Maker. De foto bovenaan is speciaal voor het verhaal gemaakt. De locatie is echter mistig: was het bij Weerts Muziekimport in Westzaan óf bij Rock Palace in Den Haag? Zelf maakte ik enkele foto’s van Westends op een vintage drummarkt in Amstelveen. Maar de digitale foto’s op de harde schijf zijn na bijna twintig jaar jammer genoeg behoorlijk beschadigd en gemangeld.
Na 2004 groeide de belangstelling voor de historie van Westend. In 2007 verscheen het boekje The Westend Story. Dit boek werd gevolgd door de vintage website Westenddrums.com. Vijf jaar geleden plaatste de Volkskrant Zuiderwijks Westend-kit op de erfgoedlijst van 100 Nederlandse voorwerpen uit de populaire cultuur.