Rode Lijst

Top 2000 van boodschappelijke liedjes

Sophie Straat en Hang Youth. Het zijn twee van de belangrijkste loten aan de stam van boodschappelijke poprockers. Liedjes van hen zoek je vergeefs in de bijgaande Rode Lijst, de top 2000 van strijdsongs. Want al ruim tien jaar geleden stelde ik dit overzicht samen met compaan Bernhard Harfsterkamp.

Er zijn redenen om de Rode Lijst juist nu uit het stof te halen. Ten eerste de datum van vandaag. Het is namelijk precies een jaar geleden dat vriend Bernhard overleed. In onze woonplaats Winterswijk genoot hij om veel redenen bekendheid. Vergeten is hij nog lange niet: vorige week verscheen postuum Bernhards boek Vanaf een bankje, een bundel columns met mijmeringen vanaf zitplaatsen met ruim zicht op de openbare ruimte.

Strijdsongs

Tweede reden om de Rode Lijst op te poetsen: drie keer in korte tijd ben ik erover aangesproken. Best bijzonder zoveel jaar na dato. Er kwam een telefoontje binnen van een jonge PvdA’er die er iets mee wilde doen op Spotify. Dan is er dichter-schrijver Hans Mellendijk. Hij heeft op zijn blog een link naar de Rode Lijst. Omdat die niet meer functioneert, zoekt hij een nieuwe koppeling naar de rooie 2000. Bij deze dus.

Dan werd ik recent nog gebeld door een dame die mij vroeg of ik haar de lijst kon toesturen. Ze miste ze, strijdsongs in de huidige popmuziek, en wilde zich erin verdiepen. Vanzelfsprekend zette ik haar op het spoor van Sophie Straat en Hang Youth. Eerlijk gezegd, het wemelt in de poprock weer van de liedjes die inhoudelijk verder gaan dan ik hou van jou, ik blijf je trouw, waar ben je nou?

Dat was tussen pakweg 2000 en 2018 totaal anders. Hoewel er zeker activistische hiphop verscheen, was verder in de popmuziek de maatschappelijke relevantie ver te zoeken. In 2003 verzon ik daarom als hoofdredacteur van magazine Music Maker de Strijdsong Single Competitie. Er kwamen veel inzendingen binnen. Het winnende liedje was van songwriter Dylan Francis en heette Shiny And Brand New. Met producer Erwin Musper nam Francis het lied voor een single op in de Wisseloord Studio’s.

Rolling Rhapsody

Met de Rode Lijst begonnen Bernhard en ik eind 2011. Op de Dag van de Arbeid 2012 was hij klaar. Ik zou graag nog eens een nieuwe lijst maken inclusief Hang Youth, Sophie Straat, Beyoncé, bands, rappers en anderen die weer boodschapsongs maken. Ik weet niet of het er ooit van komt: het is gewoon een enorme klus. Sophie Straat zal in elk geval ongetwijfeld blij zijn dat we de protestliederen van de Zangeres Zonder Naam niet vergaten toen we de lijst maakten.

Tot slot. Er is wel kritiek geuit op de toppositie van Bob Dylans Like A Rolling Stone. “Is helemaal geen strijdlied, gaat over Andy Warhol….” Werd mij gezegd. Klopt. Maar kunst mag je zelf interpreteren toch? Ik heb altijd naar Like A Rolling Stone geluisterd als een song met de centrale boodschap “hoogmoed komt voor de val”. Luister maar eens met deze insteek naar de tekst. Daarom beschouw ik deze bozige bijtende song graag als de Bohemian Rhapsody der strijdliederen.

Zelfs Bernhard sputterde wel even tegen, maar kon er na de uitleg mee leven. O ja, schiet me ineens te binnen. Hij moedigde mij wel aan mijn eigen liedje Sterk Genoeg in de Rode Lijst te zetten. Het was ooit immers de campagnesingle van de PvdA Winterswijk. Je vindt de song op een bescheiden 1943-ste plek.

Meer over songs: Majeur en mineur

Foto: Shutterstock / Sergey Nivens.