Search
Search

Lokale smaken

Het boek De Smaak van Winterswijk van Ubel Zuiderveld (1962) en Bernhard Harfsterkamp bevat zowel recepten als eetculturele verhalen. De Smaak van Winterswijk is gewijd aan smaken en eetgebruiken van de oostelijke Achterhoek.

Smaakmakers als Nadia Zerouali en Nel Schellekens komen aan het woord. Maar ook bevat het boek verhalen over eettaal aan tafel, de frikandel van een Olympisch sporter, de smaak van de getogen Winterswijker Piet Mondriaan, het eetmoment vespertied, smodde en andere bereidingen van koffie.

Eetbare natuur | Er is aandacht voor alledaagse versnaperingen, zoals de Oost-Nederlandse koek kozak. Waar komt die vreemde naam eigen vandaan, kozakken. Royaal is plek ingeruimd voor de eetbare natuur. Bernhard Harfsterkamp (1960-2022) was een groot kenner op dit gebied en een begenadigd kok. Je vindt recepten dus óók recepten voor de bereiding van kastanjes, mispels, lijsterbes, vlierbloesem en andere gewassen, die soms zelfs gewoon in de achtertuin groeien.