Honderdelfje, column van 111 computergetelde woorden.
Joden die Oost-Europa in de zeventiende eeuw ontvluchtten brachten ons het zuur. Via straathandel in Amsterdam verrijkten ze onze keuken met zure augurken, zure lever, zilveruitjes, Amsterdamse uien. Zelfs friet is misschien Joods. Nederland maakte er op grotere schaal kennis mee in de Eerste Wereldoorlog. Een miljoen Vlaamse oorlogsvluchtelingen vonden hier onderdak. Nederlandse huishoudens vingen hen op. Als dank lieten de oorlogsslachtoffers ons de geneugten van gefrituurde aardappelstangen proeven. Nederlands-Indische kookvrouwtjes introduceerden hier de Chinees-Indische keuken, nadat ze door opstand hals over kop Indonesië moesten verlaten. Zonder kookvrouwtjes geen rijsttafel, babi pangang of nasibal. Ach, Ik kan zo wel even doorgaan. Ja, vluchtelingen gaan bij ons dagelijks volop over de tong.
Nog een honderdelfje: Swaen
Foto: Shutterstock, Picture Partners