Willem Blom

Willem Blom is geboren en getogen in Uithoorn. Als hij 23 jaar is, strijkt hij neer in mijn woonplaats Winterswijk. Hij trouwt met Jet Gans, dochter uit een bekende slagerijfamilie. Het is 1908. Blom betoont zich een ambitieus ondernemer. Vooral zijn reclame en marketing lopen in het oog. Amerikaans, niet van die zuinige Nederlandse advertenties.

In rubriek Hier & Toen op de televisiezender van de lokale omroep RTV Slingeland wandel ik samen met cameraman Henk Nijenhuis door het leven en de loopbaan van Willem Blom. Hij is een vooruitstrevend ondernemer. Nadat hij slagerij De Geldersche Vleeschhal overneemt van zijn schoonvader, gaat Blom helemaal los.

Voor de overname heeft hij een grote koelhal laten bouwen tussen de synagoge en het hoofdstation. Willem Blom trekt er landelijk de aandacht mee. Met ijsblokken gekoelde kosjere vleespakketen van Blom worden bezorgd bij joodse slagers en consumenten in het hele land. Hij importeert Argentijns rundvlees en laat het lokale slachthuis vlees inblikken voor een langere houdbaarheid.

Blom is een man van de wereld, een man met een haarscherp wereldbeeld. Hij heeft oog voor ongelijkheid en ploeterende boeren. Omdat hij sympathiek staat tegenover het socialisme, neemt hij zelfs poolshoogte in de Sovjet-Unie. Van zijn reis in deze zogenaamde heilstaat keert hij gedesillusioneerd terug naar de Achterhoek. Blom ziet vooral een onderdrukkend regime en klimaat. Intussen werken bij Bloms bedrijf De Geldersche Vleeschhal zestig tot tachtig mensen. Het heeft alles in zich een landelijk bekend merk te worden…

Meer Hier & Toen: Poetin?

Foto ontleend aan Willem Peletier, Winterswijk een eeuw van verandering.