Drieluik

Bob Dylan en een trio honderdelfjes

Bob Zimmerman-Dylan is vandaag 82 geworden. Daarom serveer ik een drieluik van korte columns uit mijn boek De Eeuw van Bob Dylan, dat in 2024 moet verschijnen. Ze hebben alle drie betrekking op Dylans geboortejaar. Drie honderdelfjes ofwel columns van 111 woorden.

Color or race, 1941

Hij zit in mijn computer. ’n Gescand geboortecertificaat. Wat moet een mens ermee? Citeren? “Vader: Abram H. Zimmerman. 29 jaar, geboren in Duluth. Manager stockdepartment van de Standard Oil Company. Color or race: Jewish. Moeder: Beatrice Stone. 25 jaar, geboren in Hibbing. Color or race: Jewish. Housewife. Number of children born to this mother (this totals must include this child): 1. Total number born alive and now living: 1.” Dat is hem dus. Robert Allen Zimmerman. Geboren 24 mei 1941 in Saint Mary’s Hospital in Duluth, Minnesota. Lengte: 20,5 inch – ruim 52 centimeter. Het dossiernummer van de Minnesota State Department of Health is 54389, gevolgd door 838. Bob Dylan is.

Sigaren, 1941

Bobby Zimmerman komt als fors babietje ter wereld. Het eerste kind van Beatty en Abe Zimmerman weegt ruim viereneenhalve kilo schoon aan de haak. Als kleuter heeft hij volgens de overlevering goudkleurig haar. Moeder Beatty schijnt gezegd te hebben dat Bobby met zijn oceaanblauwe ogen zo mooi is dat hij een meisje had moeten zijn. Zijn engelachtige opslag houdt Bobby tot het midden van de jaren zestig. Daarna tekenen de last van het sterrendom en zijn roekeloze levensstijl hem meer en meer; mede de tol van het kettingroken. Enfin. Om de komst van zijn eerstgeborene te vieren, schaft vader Abe Zimmerman zich op 24 mei 1941 een mooie doos sigaren aan.

Joden welkom, 1941

Minnesota wordt na 1920 uitgesproken antisemitisch. Voor de Tweede Wereldoorlog wordt het credo “geen roden, geen Joden” van menige christelijke kansel gepredikt. Rond 1939 wonen in de tweelingsteden Minneapolis/Saint Paul 44.000 joden. Veel banen en studies, zoals de advocatuur en geneeskunde, zijn voor hen taboe verklaard. Er zijn steden waar Joden geen nieuwe huizen meer mogen kopen of op andere wijze bezittingen kunnen verwerven. Hibbing behoort tot de stadjes in Minnesota waar Joden welkom blijven. Daar is enorme behoefte aan goedkope arbeiders voor ’s werelds grootste open ijzerertsmijnen. Na 1941, als de VS partij worden in de oorlog in Europa, ontwikkelt Hibbing zich tot belangrijke leverancier van grondstoffen voor de wapenindustrie.

Meer Bob Dylan: Debuut

Foto: persfoto Sony BMG