Geachte Pier

Geachte Pier Ebbinge
p/a Pier Ebbinge Relationship High End Partner Search

Met aandacht las ik uw advertentie onlangs in De Volkskrant. U bent daarin op zoek naar een nieuwe relatie voor een intrigerende vrouw van mijn leeftijd. Nu zoekt uw cliënt een dame om een nieuwe gezamenlijkheid mee te starten. Zelf ben ik per ongeluk van het mannelijk geslacht. Bovendien prijs ik mij fortuinlijk dat ik reeds dertig jaar tot volle tevredenheid een relatie heb met een schat van een dame.

Het is dan ook niet dat ik u schrijf om in contact te komen met de door uw bureau geadverteerde vrouw. Toch trok uw annonce onbedwingbaar mijn enorme aandacht. U mag wel weten dat ik mij al lezende besefte dat het voor mijn eigen vrouw toch wel behelpen moet zijn met ondergetekende.

Ja, mijn ego kromp ineen tot de proporties van een eencellige eukaryoot terwijl ik uw tekst scande. Niets bleef er van mij over. Het was alsof mijn hele wezen in één klap versmolt tot een bultje gloeiende lava. Want mijn complete persoonlijkheid verbleekt als Glorix bij de supervrouw in wiens opdracht uw high end zoekbureau een nieuwe relatie poogt te vinden. Om één en ander te illustreren, citeer ik volgaarne uw eigen gedrukte advertentie.

“Vrouw-vrouw relatie. Intrigerende vrouw (60); knap, aantrekkelijk, intelligent, bijzonder. Speld in de hooiberg. Uitbundig. Ook ingetogen. Fijn mens. Balans. Hartelijk. Warm. Liefdevol. Charme. Geïnteresseerd. Sociaal bijzonder vaardig en verbindend. Goede vrienden. Is er als het ergens om gaat. Creëert gezelligheid en sfeer. Er komt iemand binnen. Met stralende ogen en open lach. Bescheiden. Heerlijk mens om mee te leven. Energiek. Houdt ook van stilte en rust. Leest graag. Biedt een thuis. Op haar is dicht te varen. Intimiteit is belangrijk. Persoonlijk, karaktervol huis. Tuin aan water. Romantisch. Sportief. Tennis. Dagelijks zwemmen. Wandelen met haar hond. Heeft stempel gezet. Twintig jaar in de journalistiek, radio. Regie, organisatie, gesprekken, uitzending. Taalgevoelig. Daarna belangrijke functie in bestrijding van criminaliteit. Onderzoeken. Ingrijpen. Oplossen. Geen gezweef. Nuchter, pragmatisch. Zoekt partner die vrouwelijk is. Die van het leven houdt. Zachtaardig. Humor. Sportief. Sprankelend. Ook rust en reflectie. Intelligent. Ziet er goed uit. Verzorgd. Stijl maar geen ‘mevrouw’. Referentie 1139.”

Nou, Pier Ebbinge van Pier Ebbinge Relationship, u mag het wel weten. Ik moest even op adem komen na het lezen van uw annonce. Zoveel fraaie karaktertrekken en mooie eigenschappen heb ik nimmer eerder in één persoon verenigd gezien. Aangezien uw bureau van onbesproken reputatie is, ga ik er graag van uit dat de werkelijkheid geenszins geweld is aangedaan.

Bij de confrontatie met zo een wondermens, ontkomt echter niemand eraan om onmiddellijk bij zichzelf te rade te gaan. Dus deed ik dat. Bij voorbaat dank dat ik uw publicatie mocht gebruiken om mijzelf te toetsen aan uw intrigerende cliënt. Ik heb mij namelijk de vrijheid gepermitteerd uw ingezonden mededeling te nemen als blauwdruk waaraan ik mijzelf kon spiegelen.

Zoals reed gememoreerd, het valt mij allemaal zwaar tegen van mijzelf. Ja, heel diep heb ik mij teleurgesteld. Het is dan ook met grote schroom en schaamrood om mijn kaken dat ik u deelgenoot maak van de uitkomst. Het is maar goed dat ik al gebeiteld zit, zoals het zich althans actueel laat aanzien, en bij uw gewaardeerde bureau geen high end search hoef uit te zetten.

Enfin, hieronder leest u mijn profiel.

“Man (61); kan er uiterlijk mee door, intelligent, stevig gebouwd. Olifant in porseleinkast. Boers. Soms vriendelijk. Gemiddeld mens. Ups and downs. Hartelijk. Nukkig. Oog voor onrecht. Onbehouwen. Ietwat dominant. Geïnteresseerd. Tikkeltje mensenschuw. Dan weer sociaal en verbindend. Goede vrienden. Laat wel eens verstek gaan. Wars van overbodige opsmuk. Er komt iemand binnen. Kijkt duister. Stoot af. Benaderbaar als je maar probeert. Bescheiden en egocentrisch. Geen makkelijk mens om mee te leven. Doener en later. Houdt van stilte en rust. Leest graag. Biedt onderdak. Is er als niets hem afleidt. Wisselt warmte en kilte af. Arbeidershuisje uit 1906. Achterstallig onderhoud. Faillissement. Klein stadstuintje. Scheuren in de schuur. Zwaar op de hand. Onbekommerd hypochondrisch. Curieus gevoel voor humor. Kijkt voetbal. Haat tennis. Beweegt alleen functioneel. Rauwe rockmuziek. Hekel aan huisdieren. Figureert soms in de media. Veertig jaar in de journalistiek. Schrijvend. Boekpublicaties. Geeft lezingen. Ontwikkelde journalistieke producten. Taalgevoelig. Actief in de lokale politiek. Sociaaldemocraat. Maatschappijkritisch. Komt op voor gewone mensen. Schreef liedjes. Geen gezweef. Kan praten als Brugmans. Tevens mens van weinig woorden. Nuchter, pragmatisch. Heeft partner die vrouwelijk is….”

Ik hoop voor uw cliënt dat zij dankzij uw bemiddeling inmiddels een leuke nieuwe relatie heeft gevonden. Misschien wilt u haar namens mij vast veel geluk en voorspoed wensen in haar rol met een nieuwe partner. Naar aanleiding van mijn profiel, wil ik nog graag een beroep doen op uw jarenlange expertise als relatiedeskundige. Ik heb namelijk een vraag. Welk relatieadvies geeft u mijn vrouw?

Hoogachtend, Ubel Zuiderveld.

Meer satire en ironie: Wachtkamer

Foto: Shutterstock, Monkey Business