Search
Search

TokTips

De leestips van oktober

Ik ben ubelski en sinds 1991 schrijf ik over friet, snacks en fastfood. Met deze aanhef stel ik mij voor in mijn TikTok-filmpjes. In mijn eerste video’s beantwoord ik als fritoricus vragen als: Is het nou friet of patat? Hoeveel friet verkoopt McDonald’s? Hoeveel vet zit er écht in friet? Welke kroket eet onze koning? en Waarom zong ik patat?

Vijf leestips bij de oktober-filmpjes:

Welke kroket eet onze koning? – In een eerder verhaal op dit blog ga ik dieper in op koninklijke snacks. Het artikel heb ik gemaakt ter gelegenheid van Koningsdag 2022. Ik geef antwoord op de vraag Hoe koninklijk is de frituur?

Waarom zong ik patat? – Samen met een kameraad maakte ik jaren geleden de meezinger Patatje Met. Jammer dat het liedje de Top 40 niet gehaald heeft. Maar het scheelde niet eens zo heel veel of het was wel gelukt. Frietje mèt kun je hier lezen en beluisteren.

Hoeveel vet zit er écht in friet? – Altijd maar weer dat gezanik over vet en zo. Vet en olie zorgen er mede voor dat friet vet lekker is. Heb je weleens vlees zonder vet gegeten? Nou, da’s net karton. In het verhaal Diep heet vet lees je wat ik van vet en de frituur vind.

Is het friet of patat? – Deze vraag houdt Nederland de laatste jaren steeds maar weer een paar keer ernstig bezig. Want steeds duikt de kwestie opnieuw op in polls. Ook in het verhaal Eeuwig zingen de frieten op dit blog komt deze taalkwestie aan bod, net als de vraag waarom frieten zingen.

Hoeveel friet verkoopt McDonald’s? – Nee, dit het verhaal Alberts horeca gaat niet over de friet van McDonald’s. Maar wel wordt erin verteld hoe McDonald’s, maar ook andere fastfoodzaken naar Nederland zijn gekomen. Het is te danken aan een supermarkt die iedereen wel kent.

TikTok: @ubelski

Foto: TikTok.com